Komende vieringen

18 mrt 2020  18:00 uur:

22 mrt 2020  10:00 uur:
ds. H.R. Hummelen, Egmond Binnen

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.

Zondag 16 februari Taizéviering m.m.v. onze zanggroep. We zingen bekende liederen uit de kloostergemeenschap van Taizé en mediteren over een bijbeltekst. Door de veelvuldige herhaling van de liedteksten kun je afdalen naar een diepere laag. Je gaat mee in de stroom van de melodie en je hart vindt rust.

Zondag 23 februari Voorganger: ds. Noeme Visser. Op het leesrooster staat Exodus 2: 11-25

Zondag 1 maart Eerste zondag van de veertigdagentijd. Op het leesrooster staat Exodus 3: 1-18, over de brandende braamstruik

Zondag 8 maart Tweede zondag van de veertigdagentijd. Op het leesrooster staat Exodus 4: 18-21,

Zondag 15 maart Derde zondag van de veertigdagentijd. Op het leesrooster staat Exodus 6: 2-9 en 6: 28-7:7

Zondag 22 maart Vierde zondag van de veertigdagentijd. Voorganger: ds. Hittjo Hummelen. Op het leesrooster staat Exodus 7: 8-25

Zondag 29 maart Vijfde zondag van de veertigdagentijd. Op het leesrooster staat Exodus 9: 13-35

Welkom in de “Vredestuin” van de Vrijheidskerk in Alkmaar

kl 013Over het ontstaan van de tuin

In 2004 werden de eerste stappen gezet om de onaantrekkelijke groenstrook op het stukgrond bij de kerk om te toveren tot een echte tuin. De eerste aanplant werd gedaan met ‘adoptie’planten uit diverse tuinen. De tuin floreerde met bijbelse planten en bomen, maar raakte een aantal jaren later wat in verval door onzekerheid over het voortbestaan van de kerk.

kl 004In 2016 werd een geheel nieuw ontwerp gemaakt voor de tuin en in april 2018 werd gestart met de nieuwe aanplant. De tuin is onderverdeeld in (liturgische)kleurvakken (rood, paars, roze, wit en groen,aangevuld met blauw) met daar naast een fruittuin met diverse fruitbomen en veelkleurige planten. Bij de meeste planten staan bordjes met namen en stickers geven aan of het om bijen- of vlinderplanten gaat, of om bijbelse planten.
Achter in de tuin is nog een ‘bostuin’, waar de natuur, tot op zekere hoogte, zijn gang mag gaan.

kl 006Voor de nieuwe aanplant van de tuin is naast bijbelse planten vooral gekozen voor planten die insecten en vlinders aantrekken. De nieuwe planten komen bij kwekerijen vandaan die op ‘ambachtelijkewijze’ hun planten opkweken, dat wil zeggen alléén met organische en biologische meststoffen. De plantenworden ‘slow’, d.w.z. ‘rustig’ opgekweekt. In de tuin worden géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Zo proberen we een natuurlijk evenwicht en biodiversiteit te bereiken in deze kleine groene oase.

De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden.

Door de kinderen werd een insectenhotel gebouwd en in de tuin vindt u borden met vredesteksten.

In het gras is een labyrint aangelegd.

Adres: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2A 1816 GD Alkmaar.
Ingang tuin: aan achterzijde kerk aan de G. Metsulaan 4

Het Labyrint

labyrinth 2789748Wat is een labyrint?

Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er zijn is aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Dan mis je een belangrijkpunt: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg! Het lopen van een geleid pad, waarbij je niet naar de weg hoeft te zoeken, maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.
Het labyrint komt in heel veel culturen voor en is al heel oud. Ze worden vaak gevonden in kerken. Het meest beroemde ligt in de kerk van Chartres, Frankrijk. Dit labyrint loopt u over graspaden, de stenen markeren de randen van het pad. De ingang vindt u aan de rand van het grindtegelpad. Een labyrint kun je op vele wijzen lopen: alleen of met een groep, feestelijk, gedenkend, als ritueel, om jezelf ´uit de knoop te lopen´.

kl 010Wanneer je voor het eerst een labyrint wilt lopen, kun je dat als volgt doen:

Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarover je bij het lopen wilt nadenken: een probleem, je leven tot nu toe, een verlies of plannen voor de toekomst.

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen:
• De heenreis wordt gekenmerkt door ‘loslaten’, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld.
• Het verblijf in het centrum betekent ‘ontvangen’. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
• De terugtocht gebruik je om het ontvangene een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

. Ga van uit rust het labyrint in wanneer je dat wilt
. Zoek je eigen tempo.
. Passeren mag.
. Loop met aandacht.
. Wees open en ontvankelijk.

Enkele teksten ter overweging:

Gij die mijn leven zo geleid hebt tot hiertoe, dat ik nog leef.
Huub Oosterhuis

Niet ver weg vind ik het geluk en ook niet vlakbij.
In het midden - heb ik gehoord - moet het zijn.
En elkeen - zeggen ze - wandelt alleen.
Anne Steinwart

Wees niet bang, want Ik ben bij je.
Kijk niet angstig achterom, want Ik ben je God.
Ik zal je sterken, ik sta je bij.

Mijn ziel - waar wil je heen met al je onrust - dan terug
- in je aller eigenste kern - die alles is en in allen.
Maryse Bodè

meer foto's