hit counter joomla


Komende vieringen

 
 17 nov 2019  10:00 uur:
ds. H.R. Hummelen, Egmond Binnen
 
 24 nov 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 01 dec 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 08 dec 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


 

24 november: laatste zondag van het kerkelijk jaar, Gedachtenis der gestorvenen. M.m.v. de zanggroep van de Vrijheidskerk o.l.v. Cor Docter. Thema: ‘Onaantastbaar aanwezig’. In het licht van de paaskaars noemen we de namen van gemeenteleden die ons sinds advent 2018 ontvallen zijn. De naam van een overleden dierbare die elders niet genoemd wordt en die u wel wilt gedenken, kunt u tot en met zaterdag 23 november aandragen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vanaf 21 november: 072-5157625). We lezen over Daniël in de leeuwenkuil.

 

1 december: eerste advent. M.m.v. de cantorij van de Ter Coulsterkerk te Heiloo o.l.v. Gerard Leegwater. Een kind steekt de eerste adventskaars aan. We ontvangen ook een groet vanuit de oecumene. Tijdens de kinderuitleg gaan de kinderen vanaf deze zondag tot en met kerstmorgen een treinreis maken. Het gaat van Jeruzalem naar Bethlehem. Als ze deze zondag uit het raam kijken, zien ze enkel duisternis. Of…? Een medereiziger licht hen bij. We herkennen in hem de profeet Micha. Uit zijn boek lezen we het tweede hoofdstuk. In de adventsperiode en met kerst staat Micha op het leesrooster van de Raad van Kerken.

 

8 december: tweede advent. We vieren samen avondmaal. Micha 4:1-8 staat centraal: ‘Eens zal de dag komen!’ De kinderen turen uit hun treinraam en zien in de verte een stad. Micha heeft z’n verrekijker bij de hand.

 

15 december: derde advent. Voorganger: ds. Bert Kramer. ‘Er is jou, mens, gezegd, wat goed is’ (Micha 6:1-8). Geen duisternis zoals eerst, geen ver visioen zoals vorige week, maar mensen dichtbij. De kinderen zien rechtvaardigen voor zich en Micha laat zijn hart spreken.

 

22 december: vierde advent. M.m.v. het vrouwenkoor Indigo o.l.v. Marie Anne Pak. De kinderen zijn met hun laatste reisetappe bezig. Ze reizen ook ’s nachts, maar het wordt al bijna licht. Micha zegt het ons voor: ‘Ik blijf uitzien naar de Heer!’ (Micha 7: 1-7, 18-20). In de schemer ontwaren we een vrouw op een ezel.

 

Alvast over Eerste Kerstdag We zijn op onze bestemming aangekomen: eindstation ‘Betlehem-Centraal’. Het is daar een komen en gaan. Eén bijzondere trein arriveert: het is de trein van de liefde op het spoor van Christus. Stap maar in! Je hebt je leven lang vrij reizen.

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Welkom in de “Vredestuin” van de Vrijheidskerk in Alkmaar

kl 013Over het ontstaan van de tuin

In 2004 werden de eerste stappen gezet om de onaantrekkelijke groenstrook op het stukgrond bij de kerk om te toveren tot een echte tuin. De eerste aanplant werd gedaan met ‘adoptie’planten uit diverse tuinen. De tuin floreerde met bijbelse planten en bomen, maar raakte een aantal jaren later wat in verval door onzekerheid over het voortbestaan van de kerk.

kl 004In 2016 werd een geheel nieuw ontwerp gemaakt voor de tuin en in april 2018 werd gestart met de nieuwe aanplant. De tuin is onderverdeeld in (liturgische)kleurvakken (rood, paars, roze, wit en groen,aangevuld met blauw) met daar naast een fruittuin met diverse fruitbomen en veelkleurige planten. Bij de meeste planten staan bordjes met namen en stickers geven aan of het om bijen- of vlinderplanten gaat, of om bijbelse planten.
Achter in de tuin is nog een ‘bostuin’, waar de natuur, tot op zekere hoogte, zijn gang mag gaan.

kl 006Voor de nieuwe aanplant van de tuin is naast bijbelse planten vooral gekozen voor planten die insecten en vlinders aantrekken. De nieuwe planten komen bij kwekerijen vandaan die op ‘ambachtelijkewijze’ hun planten opkweken, dat wil zeggen alléén met organische en biologische meststoffen. De plantenworden ‘slow’, d.w.z. ‘rustig’ opgekweekt. In de tuin worden géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Zo proberen we een natuurlijk evenwicht en biodiversiteit te bereiken in deze kleine groene oase.

De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden.

Door de kinderen werd een insectenhotel gebouwd en in de tuin vindt u borden met vredesteksten.

In het gras is een labyrint aangelegd.

Adres: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2A 1816 GD Alkmaar.
Ingang tuin: aan achterzijde kerk aan de G. Metsulaan 4

 

Het Labyrint

labyrinth 2789748Wat is een labyrint?

Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er zijn is aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Dan mis je een belangrijkpunt: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg! Het lopen van een geleid pad, waarbij je niet naar de weg hoeft te zoeken, maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.
Het labyrint komt in heel veel culturen voor en is al heel oud. Ze worden vaak gevonden in kerken. Het meest beroemde ligt in de kerk van Chartres, Frankrijk. Dit labyrint loopt u over graspaden, de stenen markeren de randen van het pad. De ingang vindt u aan de rand van het grindtegelpad. Een labyrint kun je op vele wijzen lopen: alleen of met een groep, feestelijk, gedenkend, als ritueel, om jezelf ´uit de knoop te lopen´.

kl 010Wanneer je voor het eerst een labyrint wilt lopen, kun je dat als volgt doen:

Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarover je bij het lopen wilt nadenken: een probleem, je leven tot nu toe, een verlies of plannen voor de toekomst.

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen:
• De heenreis wordt gekenmerkt door ‘loslaten’, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld.
• Het verblijf in het centrum betekent ‘ontvangen’. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
• De terugtocht gebruik je om het ontvangene een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

. Ga van uit rust het labyrint in wanneer je dat wilt
. Zoek je eigen tempo.
. Passeren mag.
. Loop met aandacht.
. Wees open en ontvankelijk.

Enkele teksten ter overweging:

Gij die mijn leven zo geleid hebt tot hiertoe, dat ik nog leef.
Huub Oosterhuis

Niet ver weg vind ik het geluk en ook niet vlakbij.
In het midden - heb ik gehoord - moet het zijn.
En elkeen - zeggen ze - wandelt alleen.
Anne Steinwart

Wees niet bang, want Ik ben bij je.
Kijk niet angstig achterom, want Ik ben je God.
Ik zal je sterken, ik sta je bij.
Jesaja 41,10

Mijn ziel - waar wil je heen met al je onrust - dan terug
- in je aller eigenste kern - die alles is en in allen.
Maryse Bodè

 

meer foto's
download de folder