hit counter joomla

Kerkdiensten

 
 10 juli 2022  10:00 uur:
ds. L.T. Witkamp, Vinkeveen
 
 17 juli 2022  10:00 uur:
ds. C. Kapteijn, Graft-de Rijp
 
 24 juli 2022  10:00 uur:
ds. Y. Bos, Zuidoostbeemster
 
 31 juli 2022  10:00 uur:
ds. J.J.F. van Melle, Oudorp


 

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

 

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

 

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

 

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

 

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

 

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

 

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

 

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase. 


facebook

Welkom in de “Vredestuin” van de Vrijheidskerk in Alkmaar

kl 013Over het ontstaan van de tuin

In 2004 werden de eerste stappen gezet om de onaantrekkelijke groenstrook op het stukgrond bij de kerk om te toveren tot een echte tuin. De eerste aanplant werd gedaan met ‘adoptie’planten uit diverse tuinen. De tuin floreerde met bijbelse planten en bomen, maar raakte een aantal jaren later wat in verval door onzekerheid over het voortbestaan van de kerk.

kl 004In 2016 werd een geheel nieuw ontwerp gemaakt voor de tuin en in april 2018 werd gestart met de nieuwe aanplant. De tuin is onderverdeeld in (liturgische)kleurvakken (rood, paars, roze, wit en groen,aangevuld met blauw) met daar naast een fruittuin met diverse fruitbomen en veelkleurige planten. Bij de meeste planten staan bordjes met namen en stickers geven aan of het om bijen- of vlinderplanten gaat, of om bijbelse planten.
Achter in de tuin is nog een ‘bostuin’, waar de natuur, tot op zekere hoogte, zijn gang mag gaan.

kl 006Voor de nieuwe aanplant van de tuin is naast bijbelse planten vooral gekozen voor planten die insecten en vlinders aantrekken. De nieuwe planten komen bij kwekerijen vandaan die op ‘ambachtelijkewijze’ hun planten opkweken, dat wil zeggen alléén met organische en biologische meststoffen. De plantenworden ‘slow’, d.w.z. ‘rustig’ opgekweekt. In de tuin worden géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Zo proberen we een natuurlijk evenwicht en biodiversiteit te bereiken in deze kleine groene oase.

De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden.

Door de kinderen werd een insectenhotel gebouwd en in de tuin vindt u borden met vredesteksten.

In het gras is een labyrint aangelegd.

Adres: Vrijheidskerk, Hobbemalaan 2A 1816 GD Alkmaar.
Ingang tuin: aan achterzijde kerk aan de G. Metsulaan 4

 

Het Labyrint

labyrinth 2789748Wat is een labyrint?

Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er zijn is aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Dan mis je een belangrijkpunt: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg! Het lopen van een geleid pad, waarbij je niet naar de weg hoeft te zoeken, maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.
Het labyrint komt in heel veel culturen voor en is al heel oud. Ze worden vaak gevonden in kerken. Het meest beroemde ligt in de kerk van Chartres, Frankrijk. Dit labyrint loopt u over graspaden, de stenen markeren de randen van het pad. De ingang vindt u aan de rand van het grindtegelpad. Een labyrint kun je op vele wijzen lopen: alleen of met een groep, feestelijk, gedenkend, als ritueel, om jezelf ´uit de knoop te lopen´.

kl 010Wanneer je voor het eerst een labyrint wilt lopen, kun je dat als volgt doen:

Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarover je bij het lopen wilt nadenken: een probleem, je leven tot nu toe, een verlies of plannen voor de toekomst.

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen:
• De heenreis wordt gekenmerkt door ‘loslaten’, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld.
• Het verblijf in het centrum betekent ‘ontvangen’. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
• De terugtocht gebruik je om het ontvangene een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

. Ga van uit rust het labyrint in wanneer je dat wilt
. Zoek je eigen tempo.
. Passeren mag.
. Loop met aandacht.
. Wees open en ontvankelijk.

Enkele teksten ter overweging:

Gij die mijn leven zo geleid hebt tot hiertoe, dat ik nog leef.
Huub Oosterhuis

Niet ver weg vind ik het geluk en ook niet vlakbij.
In het midden - heb ik gehoord - moet het zijn.
En elkeen - zeggen ze - wandelt alleen.
Anne Steinwart

Wees niet bang, want Ik ben bij je.
Kijk niet angstig achterom, want Ik ben je God.
Ik zal je sterken, ik sta je bij.
Jesaja 41,10

Mijn ziel - waar wil je heen met al je onrust - dan terug
- in je aller eigenste kern - die alles is en in allen.
Maryse Bodè

 

meer foto's
download de folder


Nieuws uit de Vredestuin

Wat vliegt de tijd! De langste dag hebben we al weer achter de rug en de zomer is begonnen. De bonte pracht van de akeleien maakt plaats voor de zomerbloeiers, waarvan sommigen wel tot aan december zullen bloeien. Andere (éénjarige) bloeiers lijken wel kunstwerkjes op zich en trekken veel bijen en hommels aan (phacelia).
We kijken terug op weer mooie en geslaagde Open Tuinen Weekenden in mei en juni. Het weekend van juni was overigens wat rustiger qua bezoekers dan voorgaande weekenden, maar dat bleek bij alle tuinen van de Groene Route.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

We kunnen terugkijken op een heel mooi Open Tuinen Weekend in april met, vooral op zondag, een flink aantal bezoekers en ook nog eens prachtig weer. Opvallend was dat er veel vragen waren en interesse getoond werd voor biologisch en ecologisch tuinieren. Verschillende bezoekers stelden vragen over hoe zij in hun eigen tuin zélf iets konden doen om de biodiversiteit te verhogen. Dat zijn altijd leuke gesprekken. Ook door de Actie Steenbreek van de Gemeente Alkmaar (tegels eruit en groen erin) kwamen er verschillende bezoekers naar de tuin.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Door ziek, zeer en ongemak moesten we de maand even ‘verstek’ laten gaan met een update over de tuin. Dan kan het zomaar gebeuren, dat je van winterse verhalen ineens doorschiet naar het schrijven over de tuin waar de lente volop zichtbaar is: de pruimenbomen staan in bloei, overal komen bollen en stinsen planten boven de grond en knoppen in de bomen lopen uit en barsten open. De belofte van het nieuwe leven is aan alle kanten zichtbaar!

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

winterakoniet

Vorige keer schreef ik al over lentekriebels en dat het voorjaar in de lucht hing. Maar eigenlijk doen we dan die mooie winterbloeiers, die er ook zijn, tekort. Want zelfs midden in de winter zijn er bloemen en planten die zich niets aantrekken van kou en grauwe dagen. In de tuin laten bijvoorbeeld de felgele winterakonieten zien dat ze in de winter kunnen bloeien en zelfs al zou er sneeuw gevallen zijn, dan zouden ze die vrolijke gele kopjes boven de sneeuw uit gestoken hebben. Aan hun stuifmeel doen vroege insecten zich tegoed. Ook verschillende soorten Helleborus laten zich al zien.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

De eerste weken van het nieuwe jaar zitten er al weer op. Het laatste gedeelte van 2021 kende veel regenachtige en sombere, grijze dagen. Voor wie daar gevoelig voor zijn, niet de makkelijkste tijd van het jaar. 2022 is gelukkig iets zonniger begonnen. Op het nieuws overheersen nog steeds de berichten over covid, lockdowns, boosterprikken, wél of géén 2G. Gelukkig kent de natuur géén lockdown, maar alléén de winterrust waarin alles wat afsterft weer voedsel en compost wordt voor bomen, planten, bloemen en struiken.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Ietsje later dan gepland, maar eindelijk was het dan zover: op dinsdag 12 oktober werd begonnen met de herinrichting van het binnenplein. Dit, nadat eerst alle tegels van het binnenplein door tuingroepleden en extra hulptroepen weggehaald waren, het zogenaamde ‘tegelwippen’. In plaats van tegels is er nu een halfverharding aangebracht, gemaakt van het zogenaamde Achterhoeks Padvast. Dit is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit kwartsiet, hoekig van vorm waardoor het compact in elkaar grijpt. Het vormt een mooie stevige ondergrond waar makkelijk overheen gelopen kan worden, ook met rollator en kinderwagen. Voor dit Padvast is het (in tegenstelling tot grind of split), niet nodig om eerst een plastic wapeningsmat aan te brengen. Beter voor het milieu dus!

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Herfst. Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. De astronomische herfst begint zo rond 23 september. Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Het weer trekt zich doorgaans niets aan van deze data en tot laat in de herfst kan het nog prachtig nazomerweer zijn. En dat lijkt ook nu weer het geval. Terwijl we in de achter ons liggende zomer nauwelijks hebben hoeven sproeien, moesten in de afgelopen weken al twee keer de pompjes in de vijver aangezet worden omdat de tuin o zo droog was. Door de vele regen in de afgelopen zomer, vierden de slakken dit jaar menig feestje en meerdere mooie planten werden slachtoffer van hun vraatzucht.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

En dan, voordat je het weet, zijn we al in de nazomer en staat de herfst voor de deur.
In de tuin beginnen de laatste planten aan hun bloeiperiode. Anderen zetten mooie zaaddozen en de eerste druiven beginnen te rijpen.
De bijenboom vlak naast de containeropstelplaats (achter het bankje) bloeit dit jaar voor het eerst en de grote wit/crème bloemtrossen trekken met hun zoete geur heel veel bijen en hommels. Het is één van de laatstbloeiende bomen in de late nazomer en de herfst en de nectar van de bloemen hebben bijen hard nodig. Het geeft ze soms net dat beetje extra energie om de winter te overleven. Na de bloemtrossen volgen de rood-zwarte zaden die weer aantrekkelijk zijn voor de vogels.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Wat was het toch een bijzonder jaar in de tuin met een wel heel grillige natuur. Eerst een lang aanhoudend koud voorjaar, waarbij we de vaste planten wel de grond uit wilden kijken. Dan ineens veel warmte met een enorme groeispurt van sommige planten die andere jaren wat bescheidener aanwezig waren en nu gelijk een groot stuk grond voor zichzelf opeisten. Dat moest hier en daar wel wat bij geregeld worden. Vervolgens enorme hoosbuien en rukwinden. Als plant of boom moet je er maar tegen bestand zijn. Met enige reserve liepen we de avond na die vreselijke storm dan ook het pad naar de tuin op: wat zouden we aantreffen?

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

De eerste twee weekenden met Open Tuinendagen, i.s.m. de Groene Route, zijn inmiddels achter de rug en wat waren het mooie weekenden om op terug te kijken, met veel bezoekers van binnen en buiten de kerk. De zaterdagen waren over het algemeen wat rustiger, maar dat werd op de zondagen meer dan goed gemaakt. Diverse mensen wilden ook even in de kerkzaal kijken en er werd regelmatig genoemd dat men de kleurige kussens, de houten banken, het glas-in-loodraam en de regenboog zo mooi in contrast vonden staan met de verdere soberheid van de kerk. Een enkeling stak een kaarsje aan voor iemand die gemist werd of nam plaats in de kerkbanken om naar de sfeervolle muziek te luisteren.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Inmiddels is in de tuin al het oude afgestorven plantenmateriaal gesnoeid. Het fijn hakselen is helaas nog niet gelukt omdat de bestelde hakselmachine al weken op zich laat wachten. Geduld is dus een schone zaak! Nu de afgestorven plantendelen verwijderd zijn ziet de aarde er heerlijk veelbelovend uit. Na de ingetogenheid van de stille week is er weer nieuw leven en een nieuwe toekomst! Het liefst zou je alle planten de grond uit willen kijken, maar na de twee zomerse dagen van 14 dagen terug is het goed dat de natuur er weer even een rem op zet door een nieuwe koude periode. Zo worden de planten alléén maar sterker en weerbaarder tegen storm, regen, droogte en ziekte.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Het is gelukt! Voordat de sneeuw en vorstperiode intrad (afgelopen februari) konden we alle nieuwe planten ter vervanging van de aangetaste buxus, nog inplanten. Diezelfde avond werd alles met een mooie witte isolerende en beschermende sneeuwdeken bedekt. Voor zover we nu kunnen zien heeft de nieuwe aanplant die koude periode goed doorstaan en beginnen de eerste struiken al uit te lopen. Overal komen inmiddels ook de voorjaarsbollen boven de grond en er zijn al vaste planten die in bloei staan.
Wat waren we blij met de spontaan aangeboden hulp en extra paar handen in de tuin de afgelopen tijd: dankjewel Ton, Tjeerd en Annie!

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Bij het schrijven van dit stukje over de Vredestuin zijn de berichtgevingen over de weersvoorspellingen voor de komende week die van sneeuw, ijzel en vorst en wij hebben net de bestelling van planten ter vervanging van de aangevreten Buxus opgehaald bij de kweker… Misschien zit het mee, misschien valt het tegen, maar we hopen de planten voordat de aangekondigde sneeuwstorm roet in het eten gooit, nog te kunnen planten. U hoort nog of dat gelukt is.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Een korte terugblik op die donkere dagen voor kerst, de tuin vol met lichtpunten, een egel in winterslaap, gulle gaven en de eerste lentebodes …
In die laatste dagen voor kerst, toen de dagen het kortst waren en de nachten het langst, toen de tweede lockdown was afgekondigd en er via de media zoveel somberheid de huiskamers binnenstroomde, toen voelden we als tuingroep de behoefte om “lichtpuntjes” in de tuin te plaatsen. Immers:
“Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat”. Een citaat van ds. Martin Luther King.

Lees meer...

Nieuws uit de Vredestuin

Over zonnestraaltjes en lichtpuntjes …
Vorige keer deden we een oproep voor donaties aan gemeenteleden om de buxushagen en -struiken, die ten prooi waren gevallen aan de buxusmot, te kunnen vervangen. We zij heel blij en dankbaar dat er gehoor is gegeven aan deze oproep. Er is bij het schrijven van dit artikel inmiddels € 245,- binnengekomen. Hopelijk druppelen er nog wat donaties binnen. We kunnen in ieder geval een start maken met nieuwe aanplant. We willen iedereen die een donatie heeft gedaan heel hartelijk bedanken voor de bijdrage. We zijn hier heel dankbaar voor en u kunt ervan uitgaan dat het geld goed besteed gaat worden.

Lees meer...