Wat vliegt de tijd! De langste dag hebben we al weer achter de rug en de zomer is begonnen. De bonte pracht van de akeleien maakt plaats voor de zomerbloeiers, waarvan sommigen wel tot aan december zullen bloeien. Andere (éénjarige) bloeiers lijken wel kunstwerkjes op zich en trekken veel bijen en hommels aan (phacelia).
We kijken terug op weer mooie en geslaagde Open Tuinen Weekenden in mei en juni. Het weekend van juni was overigens wat rustiger qua bezoekers dan voorgaande weekenden, maar dat bleek bij alle tuinen van de Groene Route.

graslelieBlijkbaar was er in die weekenden veel te kiezen om er op uit te gaan met het mooie weer. In juni mochten we behoorlijk wat mensen verwelkomen die door De Week van de Oecumene en/of het bijwonen van de Taizé viering geattendeerd waren op de mogelijkheid van een bezoek aan de Vredestuin. Verschillende mensen gaven we een rondleiding door de tuin. Altijd weer leuk om te doen.
Ook zijn er steeds opnieuw mensen uit de regio die de tuin ‘toevallig’ ontdekken tijdens een wandeling door Alkmaar en omgeving, bijvoorbeeld voor de training van de Alkmaarse avondvierdaagse. Het is niet de eerste keer dat we dan horen dat de Vredestuin ‘een goed en prachtig bewaard geheim van Alkmaar’ is. Dat ook de jeugd en jongeren van Noord en Zuid de tuin hebben ervaren als een mooie plek om samen te komen en de maaltijd te vieren, geeft een dankbaar gevoel. Dat er nog maar veel samenkomsten mogen volgen!
boomIn de tuin gaan de werkzaamheden rustig en gestaag door. Met de enthousiaste hulp van Theo zijn een aantal weken geleden de pruimenbomen en de vijg weer in model gebracht en vakkundig gesnoeid. Mooi werk! Dankjewel, Theo, voor je hulp! Ook zijn er weer een paar metertjes klinkers langs het padvast gelegd. Als deze klus is afgerond kunnen we starten met het volgende project: het maken van de houtrillen langs de vijver en het verder ontwikkelen van het gele plantvak naast het pompje. De stevige robiniapalen om de houtril te maken zijn inmiddels gearriveerd. De groene specht hebben we de laatste weken niet meer gehoord en/of gezien in de tuin, maar bijna elke keer als we de tuin in komen lopen worden we getrakteerd op een ritmisch tik, tik tikker-de-tik. Het is even zoeken, maar dan zie je aan één van de pindasilo’s wel een grote bonte specht hangen die zich te goed doet aan de pinda’s. Ze zijn een meester in het verstoppen, dus soms zie je alléén een stukje staart of een kraaloogje wat om een hoekje gluurt.
Het binnenplein is nog een boom(pje) rijker geworden. Achter de zitmuurtjes hebben we een steeneik [foto] geplant. Deze boom kan goed tegen droogte en de zeewind, is goed in model te snoeien en een waardboom voor vlinders. Op termijn kan de boom, net als de platanen als een natuurlijke parasol voor schaduw zorgen op het zonovergoten binnenplein.
Met de egels gaat het goed. We hebben al een tijdje geen nachtcamera geplaatst, maar het voerbakje en de drinkbak met water zijn alle avonden leeg. Dus er wordt dankbaar gebruik gemaakt van het voederstation.

Ditta Voetberg

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links