Terwijl ik dit stuk schrijf giert de wind om het huis en de hagelstenen slaan tegen de ramen. In de weersvoorspellingen voor de komende tijd wordt zelfs gesproken over kans op natte sneeuw.
Zouden we aan het eind van de natte, maar niet zo koude novembermaand dan langzaam overgaan naar de winter? Toen we gisteren even in de tuin waren, zou je dat eigenlijk niet zeggen, want er staan nog steeds planten die volop in bloei staan. Bijvoorbeeld die prachtige vaste fuchsia’s, die met liefde zélf zijn opgepot door een partner van een gemeentelid, in het zuidelijke deel van ons land en op een van de Open Tuinen Dagen aan ons werden overhandigd. Ook op onze zanderige grond bleek, na een wat moeilijke start, dat de planten hier heel goed aangeslagen zijn.

Nog steeds is niet al het blad van de bomen, maar in het zonlicht zijn de kleuren prachtig. Het bankje in de blauwe tuin komt prachtig uit tussen de beukenhaagjes.
De harde wind en regen hebben flink huisgehouden in de houtril en de wilgentenen hut helemaal achter in de tuin. De houtril is gedeeltelijk helemaal ingestort. Géén fraai gezicht. Daar moeten we een oplossing voor vinden. Werk aan de winkel! De grote Amberboom, die in de zomerstorm zijn kroon verloor, is inmiddels gedeeltelijk gesnoeid (de rest volgt nog), net als de bijenboom en de pruimenbomen.

bankjeEen tijdje geleden hebben we ook weer eens een van de tekstborden van een andere foto met tekst voorzien, want de oude was bijna niet meer te lezen. Het nieuwe bord heeft de volgende wijze woorden van de Dalai Lama mee gekregen: 'Wanneer je praat herhaal je alléén wat je al weet. Wanneer je luistert, leer je wellicht iets nieuws'.

De natuur gaat langzaam maar zeker in winterslaap en komt zo eventjes helemaal tot rust om bij te komen van een druk jaar van groei en bloei, storm, veel regen en veel droogte. Nu even helemaal niets. Daar zouden wij mensen nog heel wat van kunnen leren: af en toe even helemaal stilstaan en tot rust komen om straks weer vol energie een volgende periode in te gaan.

Inmiddels zijn de data van de Open Tuinen Dagen voor volgend jaar bekend. En dan onder de nieuwe vlag van Top in de Kop. Schrijft u de data alvast in uw agenda? Het gaat om: 20 en 21 april, 25 en 26 mei, 22 en 23 juni, 20 en 21 juli, 10 en 11 augustus, en 7 en 8 september,
Let op! Als Vredestuin hebben we besloten om komend jaar alléén de zondagen mee te doen.

Over de egels: die zijn nog niet allemaal in winterslaap, want regelmatig treffen we nog een lege voerbak aan, dus nog maar even doorgaan met voeren zodat ze goed doorvoed die winterslaap in kunnen gaan.

dalailamaAfgelopen week hebben we nog voorjaarsbollen ingekocht. Helaas konden we niet alles meer krijgen wat we graag wilden. Ook de biologische bollentelers ondervonden dit jaar problemen in de teelt: door het koude voorjaar, de natte en heel droge periodes is veel van de bollenoogst verloren gegaan en hebben sommige bollen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor die mooie donkerpaarse, bijna zwarte tulpen. Wie weet zijn er volgend jaar weer nieuwe sterkere rassen geteeld.
Langzaam maar zeker gaan we door die donkere dagen naar de Kerst (het Licht) toe.
Van hieruit wensen we iedereen dan ook hele goede en gezellige dagen toe!

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links