En dan, voordat je het weet, zijn we al in de nazomer en staat de herfst voor de deur.
In de tuin beginnen de laatste planten aan hun bloeiperiode. Anderen zetten mooie zaaddozen en de eerste druiven beginnen te rijpen.
De bijenboom vlak naast de containeropstelplaats (achter het bankje) bloeit dit jaar voor het eerst en de grote wit/crème bloemtrossen trekken met hun zoete geur heel veel bijen en hommels. Het is één van de laatstbloeiende bomen in de late nazomer en de herfst en de nectar van de bloemen hebben bijen hard nodig. Het geeft ze soms net dat beetje extra energie om de winter te overleven. Na de bloemtrossen volgen de rood-zwarte zaden die weer aantrekkelijk zijn voor de vogels.
Als we terugblikken op de 5 Open Tuinen Weekenden i.s.m. ‘De Groene Route’ van dit jaar, kunnen we alléén maar terugkijken met een gevoel van dankbaarheid en blijdschap: wat was er veel belangstelling en wisten veel mensen de tuin te vinden en dit nog los van mensen uit de buurt die trouw de tuin bezoeken om maar niets te missen van welke planten er in welk jaargetijde bloeien. Daarnaast leken we wel ‘zegeningen van boven’ te ontvangen omdat het elk weekend prachtig weer was.
Met de egels gaat het goed: er zijn nog steeds gemiddeld 3 mannetjes die het voederstation regelmatig bezoeken. Het is wat krap in de bak en dat geeft soms vermakelijke situaties als twee heren alle twee tegelijk willen eten. Op facebook hebben we 2 filmpjes geplaatst van zo’n moment. Het is wel de reden geweest dat er inmiddels een wat groter voederstation is geplaatst zodat de egels ook gewoon vredig naast elkaar kunnen eten en op de nachtcamera is te zien dat dit werkt. Vrouwtjes met jongen hebben we (nog) niet gezien, maar volgens de egelbescherming zijn er ook nog maar sinds kort jonge egels gespot in Noord- Holland, dus wie weet.
Als alles meezit, wordt er in begin oktober gestart met de renovatie van een gedeelte van de oude paden van grindtegels en het kale binnenplein. Het door Caroline ontworpen plan is uiteindelijk goedgekeurd en er is een bedrijf in de arm genomen die veel ervaring heeft met ‘vergroenen’ van b.v. schoolpleinen en openbare ruimtes, waarbij zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruikt worden en ook veel zelfwerkzaamheid kan worden ingebracht. Op de tekening is te zien hoe de nieuwe situatie wordt. Alle tegels gaan eruit en worden vervangen door beter waterdoorlatend materiaal. En er komt meer groen om het water ook beter vast te houden. Het is weer zo’n klein stapje in de goede richting om een bijdrage te leveren aan de klimaatcrisis. En al die kleine projecten met elkaar maken misschien dat onze aarde weer kan herstellen van al de roofbouw die erop gepleegd wordt.
Als er in oktober gestart wordt met de werkzaamheden kunnen we wél wat hulp gebruiken om de oude tegels eruit te halen en deze te verwerken tot speelse zitbankjes. Heb je zin en tijd houdt dan de zondagsbrief en Facebook in de gaten voor een oproep. Wij zorgen voor de inwendige mens! Gezellig als je komt!