hit counter joomla

Activiteiten

folder

De Protestantse Gemeente Alkmaar organiseert diverse activiteiten. Taakgroep Vorming en Toerusting geeft tweemaal per jaar een folder uit met het activiteitenprogramma. Het programma omvat cursussen, kringen, films en andere activieiten zoals gezamenlijk museumbezoek. De folder wordt bij de gemeenteleden thuisbezorgd en er zijn exemplaren in de kerkgebouwen beschikbaar. Klik hier om de folder te downloaden.

Activiteiten

Op deze pagina vindt u het jaarlijks wisselende aanbod van activiteiten.
Vaste kringen, gespreksgroepen, open kerk vindt u op de pagina kringen.
In de rechterkolom ziet u activiteiten in en rond Alkmaar die door anderen worden georganiseerd. 

Geloof in geluk

Op zondagmiddag 6 februari zijn we, onder voorbehoud, van plan om gezamenlijk met de trein te reizen naar Haarlem om deze tentoonstelling in de KoepelKathedraal Haarlem te bezoeken.
In de tentoonstelling reflecteren twintig vertellers op het thema geluk via kunstwerken, foto’s, video’s, gedichten, podcasts en muziekcomposities.
Opgave via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
kosten: entree a 8,50 euro en ov-kosten.

Kennismaken met bibliodans

Leer dansend mediteren en bidden. 12 februari
Mediteren en bidden doe je terwijl je stilzit, toch? Maar dat stil zitten is niet altijd makkelijk voor mensen die leven in een dynamische en onrustige tijd. Daarom zijn er ook meditatie- en gebedsvormen waarin beweging een plaats heeft. Bijvoorbeeld bibliodans.
Na mijn studie theologie zocht ik naar een beweeglijke vorm van mediteren en bidden. Ik vond die vorm niet en heb daarom – na een dansopleiding – zelf bibliodans ontwikkeld.

Lees meer...

Van 'ik' naar 'wij'

Vanaf maandag 28 februari. In dit leerhuis bestuderen we tijdens de eerste bijeenkomst een belangrijk thema van de westerse filosofie: de gerichtheid op het ‘Ik’. Van de aloude geloofsbelijdenis (‘Credo – Ik geloof’) via Descartes (‘Ik denk, dus ik besta’) en Heidegger (‘Sein zum Tode’, het op onze individuele dood gericht zijn) komen we uit bij het moderne ‘Dikke Ik’. Het zal gaan over individualisme, streven naar persoonlijk geluk, consumentengedrag, sterfelijkheid en bijbehorende eenzaamheid. Het ‘Ik’ staat centraal.

Lees meer...

De kunst van het ouder worden

Vanaf maart. We worden tegenwoordig anders oud dan onze ouders en zeker anders dan onze grootouders. Ook de levensverwachting is aanzienlijk gestegen.
Wat we doen in die nieuwe levensfase is natuurlijk afhankelijk van onze gezondheid. Misschien heb je het beeld voor je van het zwitserlevengevoel. Of denk je aan Mick Jagger die op zijn 78e nog steeds op het podium rondspringt. Maar toch: was 78 vroeger oud en zat je in een bejaardentehuis, tegenwoordig zijn er ook in onze gemeente nog veel ‘krasse knarren’.

Lees meer...

Vertigdagentijd in Zuid

2 maart - 13 april. De periode voor Pasen is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus en van onze naasten dichtbij en verweg.
Dit jaar is het thema van de Veertigdagentijd: “Alles komt goed?!” Dat kan gemakkelijk klinken, en voor veel mensen op deze wereld is het misschien moeilijk te geloven. Tegelijk kunnen het ook woorden van hoop zijn, want God belooft ons een nieuwe wereld zonder pijn en verdriet. Hij vraagt ons om daar nu al iets van te laten zien: door de zieken te verzorgen, de armen eten te geven en de vluchtelingen onderdak te bieden.

Lees meer...

Marga exposeert

Verhalen van Jezus vormen de rode draad in de expositie “Het Licht voor de wereld” van Marja Jellses-vanb Huizen. De gelijkenissen, woorden uit ”Het Onze Vader”, de wonderverhalen en uit de “Ik ben” woorden uit het Johannesevangelie. Jezus “het Licht voor de wereld” spreekt woorden van Licht en leven. Deze vormen een bron van inspiratie...
De expositie in dagelijks te bezoeken van 5 januari tot 2 maart van 09.30 tot 12.00 uur in de Kerkstraat van het Willibrordushuis bij de Willibrorduskerk, Westerweg 267, Heiloo.

Lees meer...

Kunst kijken met elkaar

In vier bijeenkomsten vanaf 4 maart kijken we naar hoe het verhaal van de Opstanding is verbeeld in de kunst door de jaren heen, van de middeleeuwen tot in de moderne tijd.
Een bijbelverhaal kan richting geven in ons leven. Maar welke richting? Wat zien we op de afbeeldingen? Welke betekenis geven kunstenaars aan dit verhaal? Welke interpretatie kan ons vandaag (nog) inspireren?

Lees meer...

Film: A Life on Our Planet


Als toegift op het leerhuis van ‘Ik’ naar ‘Wij’ worden 2 films aangeboden in de Vrijheidskerk.
Op zaterdag 2 april bekijken we de nieuwste film van David Attenborough: ‘A Life on Our Planet’. Er is maar één aarde, die van samen, of er is geen aarde… Van medemenselijkheid naar medeschepselijkheid: het grootste ‘Wij’, aardebreed.

Lees meer...

Film: Hannah Arendt


Als toegift op het leerhuis van ‘Ik’ naar ‘Wij’ worden 2 films aangeboden in de Vrijheidskerk.
Zaterdag 9 april de film ‘Hannah Arendt’, over de banaliteit van het kwaaden het Eichmann-proces. Eerst vragen wij ons af wat Arendt bedoelt met die ‘banaliteit van het kwaad’. Een korte inleiding en daarna de film.

Lees meer...

Klimaat in perspectief

26 april. We zullen ons afvragen hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de mens zijn natuurlijke omgeving bederft. En zelfs in die mate dat binnen hooguit twee generaties bepaalde plekken op aarde door woestijnvorming of zeespiegelstijging onbewoonbaar dreigen te worden.
In vogelvlucht zullen we enkele belangrijke richtinggevende momenten in onze geschiedenis beschouwen zoals de verschijning van de homo sapiens, de opkomst van het christendom, de wetenschappelijke revolutie van de 17de eeuw en de uitvinding van de stoommachine.

Lees meer...

Wereld-Labyrintdag

7 mei in het Vrijheidskerk-labyrint
Al vele jaren wordt op de eerste zaterdag van mei wereld-labyrintdag gevierd. Op deze dag lopen mensen over de hele wereld een labyrint om 1 uur ‘s middags, onder het motto Walk as One (loop éénsgezind). Op die manier wordt er een labyrintcirkel gevormd om de aarde.
Het labyrint bij de Vrijheidskerk doet dit jaar ook mee, samen met veel andere labyrinten in Nederland.
Kom rond half één naar de vredestuin waar in het gras het prachtige labyrint ligt. Er wordt een korte inleiding gegeven en dan lopen we. Het idee dat je dat met zoveel mensen deelt, over de hele wereld geeft het lopen een bijzondere energie.

Lees meer...

Meditatieve wandeling

Welkom bij de podcast met een meditatieve wandeling.
Deze meditatie kan je alleen of samen met anderen doen, ook de kinderen kunnen meedoen. Het eerste deel is een uitleg, daarna volgt de wandeling. Doe er zo lang over als je zelf wilt, gebruik de pauzeknop.
Een mooie en gezegende wandeling toegewenst!

Download hier de podcast. Als de podcast direct begint af te spelen, klik dat met uw rechter muisknop op de speler en kies voor 'audio opslaan' of dergelijk.

Anja Bergwerff

De gaven van de Geest

In de komende weken willen we mediteren over de gaven van de Geest en wat die voor ons betekenen. In een serie van zeven vindt u elke week een nieuwe podcast met een gave. Met de rechter muisknop kunt u de podcast opslaan op uw computer of telefoon.
Gebruik de pauzeknop om zolang u wilt na te denken over een vraag of tekst.
Een goede en gezegende tijd gewenst!

Anja Bergwerff

Lees meer...

Meer...

Geen evenementen