Wellicht heeft u de ansichtkaarten met mijn kerstwens voor u, die ik neergelegd had op de koffietafels in Noord tijdens het kerstfeest, wel even gezien en/of gelezen. Uiteraard is dat fijn. Ik had er ook bij geschreven, dat het gerecyclede kaarten waren. Van de mooie dubbele kaarten, die in een ander jaar, massaal, verstuurd werden, heb ik de mooie voorkant afgeknipt en die deze keer gebruikt om ze als ansichtkaarten te versturen. Dat heeft zo z’n voordelen. Ik schreef al het woord: massaal. Ja, massaal sturen we goede wensen aan elkaar in... enveloppen!! Dat is totaal niet nodig. Dat betekent dus ook dat er een grote hoeveelheid enveloppen verstuurd worden.

Enveloppen, die we slechts een seconde of 3 gebruiken om er wat in te stoppen en maar een paar tellen, om er iets uit te halen. Daarmee is de rol van enveloppen afgelopen. Maar er wordt in de loop van het jaar uiteraard nog veeeeel meer post verstuurd, in... enveloppen, en niet zomaar enveloppen. Was een aantal jaren geleden nog de A6 standaard envelop nog gebruikelijk, tegenwoordig wordt de meeste post verstuurd in A5 enveloppen, dus 2x zo groot. Bovendien gaat elke winkel-aankoop-bon, tandartsfactuur, aan apothekers-informatie etc. tegenwoordig ook meegegeven in een A5 envelop, zonder dat er van versturen sprake is. Dit alles bij elkaar zorgt voor een enorme stapel oud papier, waarvan je mag hopen, dat het in de oud-papier-recycling terecht komt. Misschien was u zich niet bewust, maar door voortaan ansichten te versturen zonder envelop, of als we iets gekocht hebben met garantiebewijs, de aankoop bon, niet mee te nemen in een envelop, besparen wij met z’n allen een ongelofelijke stapel oud-papier (tonnen)!. En wat dacht u van de (verspilde) energie, om die enveloppen te maken en wat dacht u van al die vrachtwagens en postauto’s, die door de wereld rijden, met volle enveloppen? Er is nog iets opmerkelijks: Praktisch alle enveloppen hebben een kleur aan de binnenkant. Ik kan met de beste wil van de wereld niet bedenken, waarom dat zou moeten. Ik heb ooit iemand horen zeggen, dat de postbode dan de inhoud zou kunnen lezen!!! Nou… daar heeft de gemiddelde postbode echt geen tijd voor!! Al die kleuren, worden aangebracht met een eigen drukgang. Dit kost dan weer enorm veel energie, totaal overbodig! Zonde van deze energie verspilling.

Zijn de enveloppen dan alleen maar “slecht”? Nee! Ik schreef al over de kleuren, die aan de binnenkanten van de enveloppen zitten. Als die kleuren dan toch in die enveloppen zitten, dan kun je maar beter gebruiken ook. Die kleuren zijn over het algemeen bijzonder mooi. Die kunt u zo gebruiken om met uw kind, kleinkind of buurkind te knutselen. Toch een mooie gedachte, maar verder: gebruik zo min mogelijk enveloppen, om stapels papier, vele blikken inkt en veel energie te besparen.
Ik hoop, dat, als u zelf iemand bent, die veel enveloppen verstuurt of meegeeft, u mee gaat doen, om dit totaal onnodige gebruik van deze grondstoffen terug te dringen en zo te voorkomen.

Doet u allemaal weer mee? Natuurlijk!
Groene groeten van Trijnie Bakker

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links