23 februari zijn Juul Rijpkema en ik, WiekeWijntje Kingma, weer teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek. Moe maar voldaan! Want het is gelukt: de zes huizen zijn vrijwel klaar op een paar afwerkingslatjes na. Dus muren, binnenwanden, ramen en deuren geplaatst... Klaar! En dat in minder werkdagen dan anders en een groep van achttien deelnemers. We hadden dan ook een echte timmerman mee en een echte stucadoor (voor de vloeren gladmaken).

Het dorpje Las Eneas is vrij uitgestrekt en wij hebben de huizen gebouwd helemaal aan het eind, waar de weg ophoudt. De eerste drie huizen waren aan het eind van een steil pad naar beneden. Daar zijn we de eerste week met z’n allen aan de slag gegaan. De lokale bouwploeg had de fundering gelegd en muurtjes van ongeveer 1½ m hoog. Hierop komt een houten frame waarop de planken worden getimmerd. En dat ziet er dan na 2½ dag zo uit:

We kregen veel hulp van de toekomstige bewoners van de nieuwe huizen: zagen, planken vasthouden, spijkers aangeven, trappen vasthouden, nieuwe planken halen. Mijn persoonlijke assistent was Mariëlli. Een jongedame van een jaar of 15 die goed kon timmeren en technisch inzicht had zodat ze ook goed kon meten en aftekenen.

Na 3½ dag waren de eerste drie huizen wind- en waterdicht en vertrokken we naar de andere huizen iets verder weg. Ook werd er begonnen met de latrines bij elk huis. Daarvoor werd een apart werkploegje samengesteld. In het begin van de tweede week kwamen de ‘ramen’ in de huizen en werden ze verder afgewerkt met sierlijsten en hoeklijsten. Dat was zo af en toe een uitdaging want tussendoor werd in elk huis ook de vloer gestort. En dat gaat emmertje-voor-emmertje. Het mengen van het cement gebeurt door omscheppen van zand, cement en water. Een warm en intensief werk waarbij de hulp van de bewoners zeker nodig is.

In de tweede week hebben we hetzelfde werkschema aangehouden voor de volgende drie huizen. En zo konden we op de dag van vertrek zes huizen opleveren met een latrine. De nieuwe bewoners waren druk met hun huis schoonmaken om er hun weinige spullen in te zetten.

Omdat er voldoende extra geld is opgehaald, is het mogelijk om voor alle gezinnen een tafel en stoelen te kopen en ook nieuwe bedden voor de gezinsleden. Een hele vooruitgang.
Bij thuiskomst keken we met een goed gevoel terug op dit project.
Volgend jaar zal er waarschijnlijk weer een project zijn in februari. Ben jij er dan ook bij?
Meer over Mano a Mano: www.manoamanodomrep.nl of bij WiekeWijntje Kingma, gemeentelid van PGA-Noord, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072 561 56 31.

Juul Rijpkema en WiekeWijntje Kingma

bij aankomst

cement maken

cementemmers

emmertjes betonstorten

huis ww

J&J 2

met marielli

na 2 dagen

samen 1

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links