“Ik zie een poort wijd openstaan”, dit oude lied komt onmiddellijk in mij op als ik haar achtertuin nader. Ik mag achterom want voor de voordeur moet ik een aardig eindje omlopen. De poort van de nieuwe schutting staat al gastvrij open.
Vandaag ben ik op bezoek bij Henny van der Zee-Bijleveld.
Henny wordt op 28 november 1982 in het ziekenhuis in Rhenen geboren. Ze heeft dan al een twee jaar oudere broer en zal twee jaar later nog een broertje krijgen. Het feit dat Henny rood haar heeft, zorgt voor een verrassing in de familie.
Het gezin Bijleveld woont in het kleine Elst, provincie Utrecht, en Henny wordt gedoopt in de gereformeerde kerk in Amerongen door ds. Korteweg. Vader en moeder Bijleveld zijn beiden docent wiskunde op een middelbare school. De liefde voor cijfers wordt Henny met de paplepel ingegoten.

Na groep 1 op basisschool ‘Het Visnet’, waarin Henny eigenlijk het liefst al met groep 2 meedoet, verhuist het gezin naar Amerongen en gaat Henny naar ‘de Regenboog’. “Het veterdiploma is het enige diploma dat ik niet in één keer heb gehaald”, zegt ze. Haar strikje is niet goed aangetrokken en ze wordt boos op de juf. Het veterdiploma heeft ze nog steeds…
In groep 5 krijgt ze een vriendinnetje waarmee ze tot op de dag van vandaag bevriend blijft. “We waren een onafscheidelijk duo.” Henny gaat na groep 8 met een havo/vwo-advies naar het Christelijk Lyceum in Veenendaal. In de tweede klas krijgt ze al Latijn en vanaf de derde gaat ze naar het gymnasium. Eindexamen doet ze niet in Latijn maar wel in Grieks.

Henny is een echte bèta, zoals dat heet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze tijdens haar middelbare schooljaren alle zgn. Kangoeroewedstrijden wiskunde op haar niveau wint.
Omdat ze iets met techniek wil gaan doen, gaat Henny werktuigbouwkunde studeren in Enschede. Ze wordt bestuurslid van een Europese studentenvereniging en gaat op kamers in de stad. Als kind is het haar droom om astronaut te worden en ze is dan ook heel blij als ze in 2006 vier maanden stage kan lopen bij de NASA in Amerika. Afstuderen wil Henny echter in Enschede want ze wil in de buurt blijven van een vriendin waar ze veel zorg voor draagt. Juist in die periode leert ze Tjeerd van der Zee kennen, die dezelfde studie volgt. In 2007 studeert Henny cum laude af.

Aangezien Henny via de universiteit van Groningen promotieonderzoek kan gaan doen bij het ECN in Petten, verhuist ze eind maart 2008 naar een zolderkamertje in Alkmaar. Als in 2009 ook Tjeerd afgestudeerd is, verhuizen ze samen naar een huis in Alkmaar-Noord en gaat ook Tjeerd bij het ECN werken. Als Tjeerd ziek wordt, breekt een moeilijke tijd aan. Ze kennen dan nog weinig mensen in Alkmaar maar Henny gaat dan inmiddels naar De Blije Mare. “Er zijn een heleboel lieve mensen in de kerk”, zegt ze. Tjeerd en Henny trouwen in 2015 en in 2018 wordt hun zoon Daniel geboren.

Henny vat haar onderzoek samen in een boek en mag na een succesvolle verdediging hiervan ook de titel ‘dr.’ voor haar naam zetten. Na haar promotieonderzoek werkt ze nog een jaar bij NRG (van de kernreactor in Petten). “Berekeningen maken van stromingen van gas en vloeistof, toegepast op kernenergie”, zegt ze.
Na een jaartje met een burn-out thuiszitten, krijgt Henny een baan als docent wiskundige vakken en stromingsleer en tot op de dag van vandaag geeft ze les aan studenten werktuigbouwkunde op Inholland. “Ik bleek een natuurtalent onderwijs te zijn”. Ze legt graag dingen uit, iets met genen waarschijnlijk.

Henny houdt van getallen, van logische en legpuzzels, van bouwen met Lego (vooral ruimtevaartsets) en leest bij voorkeur informatieve boeken en boeken over wetenschapsgeschiedenis. “Ik ben ontzettend nieuwsgierig.” (Als driejarig kind vraagt ze haar vader al hoe een verbrandingsmotor werkt. Aangezien ze daar dan geen antwoord op krijgt, verzint ze zelf een oplossing). Verder luistert ze het liefst naar klassieke en romantische muziek.
Henny eet vegetarisch maar lust vrijwel alles. Aangezien Tjeerd geen gluten mag is het soms even puzzelen maar er zijn ergere dingen, vindt ze.

In De Blije Mare zit Henny inmiddels al tien jaar in de leiding van de Kindernevendienst, maakt ze deel uit van de door haar zelf gestarte themalunchgroep en doet ze regelmatig de opening vooraf aan de diensten (“Omdat ik het spannend vond om te presenteren”). Ze wil graag even vermeld hebben dat de leiding van de Kindernevendienst sinds een paar jaar verjaardagskaarten naar de kinderen in de kerk stuurt, als teken van verbinding. Waarvan akte.
Henny vindt onze gemeente in Noord een gastvrije gemeente. “Dit is een kracht die we moeten bewaren.” Ze ervaart veel liefde onder de mensen en vindt dat we die liefde vooral moeten vasthouden.
Eenieder die meer wil weten over haar onderzoek, haar boek, haar werk of gewoon over haarzelf, raad ik aan Henny even op zondag na de dienst aan te schieten. Want, zoals gezegd, ze legt graag uit…

Letty van der Graaf-Wester

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links