10 juli 2022  10:00 uur:

ds. Y. Bos, Zuidoostbeemster

31 juli 2022  10:00 uur:
ds. J.J.F. van Melle, Oudorp

Zondag 15 mei vieren wij met elkaar de dienst van Schrift en Tafel. Joan Idzenga leidt deze dienst. Ook zij is als lid betrokken bij onze gemeente. Zij komt in haar dagelijks werk als geestelijk verzorger in Westerhout en Nieuwpoort regelmatig onze gemeenteleden tegen, die daar tijdelijk dan wel vast wonen.

Zondag 22 mei zal voorgaan Annerien Groenendijk. Ook geen onbekende. Haar werkzaamheden als geestelijk verzorger in de Noordwest Ziekenhuisgroep is ons allen bekend. Gelukkig komen we haar vaker tegen buiten het ziekenhuis, dan er in.

Hemelvaartsdag 26 mei is er in de Vrijheidskerk geen dienst. Wij gaan dan naar De Blije Mare, waar om 10 uur een zangdienst zal worden gehouden.

Zondag 29 mei gaan we een dienst beleven met ds. Leon v.d. Dool. Ik noem dat dan een dominee van de buren. Hij is verbonden aan de Hervormde kerk in Broek op Langedijk. Voor de mensen die weleens naar Petrus in het land kijken, daar is hij ook al eens voorbijgekomen.

5 juni Pinksteren. Ds. Theo Witkamp gaat voor in deze dienst. De kinderen hebben weer iets leuks verzonnen. Ze hebben ook een verrassing, want … de kerk is dus jarig vandaag.
En met de kerk bedoelen we dan alle christenen in de hele wereld.

10 juni (vrijdag). Om half 8 is in de Vrijheidskerk een Taizéviering verzorgd door de werkgroep Eredienst. De liturg is dan Peter Tuinman en de zanggroep o.l.v. Bert Rootmensen zal van zich laten horen en dat is altijd feest. Dit alles in het kader van de week van de Oecumene.

Op 12 juni gaan alle kerkgangers van aangesloten kerken bij de ARK naar de afsluitende dienst in de Immanuelkerk in De Blije Mare. De voorganger zal daar zijn Wim van Houten, van het Leger des Heils. Deze dienst begint om 10 uur. De Vrijheidskerk is dan dus gesloten.

Op 3 juli gaat ds. Bert Griffioen bij ons voor. In deze dienst gaan 2 kinderen, Amélie en Matthias, de kindernevendienst verruilen voor de tienerdienst en worden uitgenodigd voor Provider.
De leiding van de KND verzorgt in deze dienst hun opstapje naar een volgende fase.

Nieuws uit de Vredestuin

We kunnen terugkijken op een heel mooi Open Tuinen Weekend in april met, vooral op zondag, een flink aantal bezoekers en ook nog eens prachtig weer. Opvallend was dat er veel vragen waren en interesse getoond werd voor biologisch en ecologisch tuinieren. Verschillende bezoekers stelden vragen over hoe zij in hun eigen tuin zélf iets konden doen om de biodiversiteit te verhogen. Dat zijn altijd leuke gesprekken. Ook door de Actie Steenbreek van de Gemeente Alkmaar (tegels eruit en groen erin) kwamen er verschillende bezoekers naar de tuin.

Op 7 mei jl. was het Wereld Labyrint Dag en tevens de eerste zaterdag van de maand, waarop de tuinploeg altijd bij elkaar komt. Dat ging goed samen en het was mooi en ontroerend om te zien hoe de deelnemers geconcentreerd, met aandacht en ingetogenheid hun weg vonden in het labyrint.

0164Afgelopen woensdag gaf Steve, op verzoek van een leerkracht van basisschool de Rank uit de Bergermeer, natuureducatie aan een groep kinderen van 5 en 6 jaar. Het ging vooral over vogels in de tuin. Daarvoor waren er door de hele tuin foto’s opgehangen van vogels die in de Vredestuin gespot kunnen worden en werd er in verschillende groepjes een rondgang door de tuin gedaan. De kinderen en ook de meegekomen ouders waren heel enthousiast en er werden volop folders van de tuin uitgedeeld. Leuk om te doen en voor herhaling vatbaar! Inmiddels is ook een eerste verzoek binnengekomen van een tuinkring (uit het Gooi!) die binnenkort graag een rondleiding door de tuin wil hebben. We kijken er naar uit. Veel dus om dankbaar voor te zijn!

0180Ondertussen vorderen de werkzaamheden in de tuin gestaag: er is een begin gemaakt met het aanbrengen van de dikformaat klinkers langs het padvast. Dat geeft gelijk een heel ander gezicht en de meer speelse vormen van het pad komen beter tot zijn recht. Het is een hele klus, maar stukje bij beetje komen we er.
In de tuin is het inmiddels één groot kleurenfeest door met name de vele akeleien die in bloei staan. Die trekken zich niets aan van de bestaande kleurvakken en dat geeft een vrolijk en speels effect.
Samen met andere vroegbloeiers ontstaan er zo soms prachtige boeketten in de tuin, helemaal door de natuur zélf geregisseerd. Hoe mooi wil je het hebben? Ook de zgn. Bulgaarse sierui (Nectaroscordum siculum) staat prachtig te bloeien en trekt als een magneet bijen aan. In het Nederlands wordt dit bolgewas ook wel ‘Zweefmolentje’ genoemd.
De nieuwe planten in de binnentuin beginnen ook al lekker te groeien en de eerste bloemen zitten in de rode roos tegen de kerkmuur. Zo langzamerhand wordt het ook steeds duidelijker welke planten (met name de blokken van rode beuk) ter vervanging van de buxus, het niet gered hebben. Die zullen dus nog vervangen moeten worden. Ook de beukjes helemaal achterin de tuin zijn niet aangeslagen (waarschijnlijk stonden ze te donker). Het is overigens niet ongebruikelijk dat ongeveer 10% van nieuwe aanplant niet aanslaat. Ook willen we nog graag stevige robinia palen aanschaffen voor het maken van de houtril bij de vijver. Maar eerst moeten we maar even kijken hoe of we uitkomen met ons budget, want daar is al een aardig gat ingeslagen.

Mocht u de tuin dus een warm hart toe dragen en een donatie willen doen dan kan dat op het volgende bankrekeningnummer: NL 56 INGB 0003 0746 88 t.n.v. Protestantse Gemeente Alkmaar inzake giftenfonds. Vermeld daarbij s.v.p. expliciet dat het gaat om een gift voor de Vredestuin.

Ditta Voetberg