hit counter joomla


Komende vieringen

 
 27 okt 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 03 nov 2019  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 10 nov 2019  10:00 uur:
ds. N.W. Visser, Noord-Scharwoude
 
 17 nov 2019  10:00 uur:
ds. H.R. Hummelen, Egmond Binnen

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


 

6 oktober: dienst in het teken van dierendag. Zie hiernaast.

 

20 oktober: We vieren samen avondmaal. Tijdens de dienst nemen we afscheid van ouderenpastor Albert Kozijn. Na afloop van de viering kunt u hem in gang en zaal zelf bedanken voor zijn inzet.

 

27 oktober: Afscheid en bevestiging ambtsdragers. We zingen allerlei liederen die voortkomen uit het hart van de kloostergemeenschap Iona, m.m.v. het dubbelkwartet o.l.v. Bert Rootmensen.

 

3 november: Doopdienst. Onze jongeren werken aan deze dienst mee.

 

24 november: Laatste zondag van het kerkelijk jaar m.m.v. onze zanggroep o.l.v. Cor Docter

Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Op weg naar een Groene Kerk deel 2

Nieuws uit de Vredestuin
We waren nog op weg naar Pasen toen we voor het laatst iets schreven over de Vredestuin.
Weet u nog? De kinderen hadden toen de wilgentenen hut gebouwd.
Ondertussen duiken we al bijna de herfst weer in, maar niet zonder te vermelden dat de tuin de hele zomer prachtig in bloei heeft gestaan! Het resultaat van de nieuwe beplanting met veel vlinder- en bijenplanten heeft letterlijk en figuurlijk zijn ‘vruchten’ afgeworpen.

Nog nooit zagen we zoveel vlinders, bijen en andere insecten in de tuin en de fruitbomen (pruimen en appel) gaven zoveel vruchten, dat we niet alleen gemeenteleden, maar ook de vlinders er van konden laten snoepen. Tijdens de nationale vlindertelling van de Vlinderstichting hebben we een rijke score door kunnen geven en nog steeds vliegen er veel vlinders in de tuin.
Regelmatig knoopten we een praatje aan met mensen uit de wijk (maar soms ook vér daarbuiten) die ‘van horen zeggen’ de tuin kwamen bezoeken.

Een kroon op ons werk was het verzoek van het bestuur van ‘De Groene Route’ om de Vredestuin volgend jaar mee te laten doen met de ‘Open Tuinen Dagen’ in Noord-Holland. ‘De Groene Route’ bestaat uit een groep tuineigenaren, passievolle planten- en bollenkwekers en groenontwerpers die bezoekers veel groene inspiratie willen geven en aanmoedigen tot meer milieu- en diervriendelijk tuinieren en een grotere diversiteit in tuin en natuur. Kijk maar eens op hun website: degroeneroute.nl.
Wij vinden het een eer om hier voor uitgenodigd te worden en doen graag mee! En wat zou het niet fantastisch zijn als de kerk in die weekenden van de ‘Open Tuinendagen’ (1 maal per maand in de maanden april t/m september) ook open is om een bakje koffie/thee te komen drinken, (misschien wel in de tuin!) en ervaringen uit te wisselen of gewoon zomaar voor een praatje en ontmoeting. De tuingroep werkt hier graag aan mee!

Begin augustus zijn we begonnen met de voorzichtige start van een stukje ‘dieren’ tuin binnen de Vredestuin: we hebben inmiddels een heus egelhuis achter de kerk en de eerste contacten zijn gelegd met de stichting ‘Dikke prik’ om te kijken of de Vredestuin geschikt is om gewonde, opgevangen en herstelde egels weer uit te zetten in de Vredestuin. Daarnaast hebben we in het vierkante vak bij de containeropstelplaats planten geplant die een dierennaam hebben. Denk dan aan: schildpadbloem, kattenstaart, ezelsoren, vlinderstruik, duifkruid, leeuwenstaart, kattensnor en fazantenvoer. De mooie oranje bollen met franje aan de randen (Leeuwenstaart), trekt op dit moment de meeste aandacht.

Zondermeer heeft het grillige weer zijn sporen na gelaten en zijn planten verschroeid door de zon of de blaadjes zijn aangetast door de extreem harde wind. Uit de Bijbelse Amberboom (de Liquidambar) is een grote tak uitgebroken, zonde maar het is niet anders. Ook dat is natuur! De tuin begint al vroeg in de herfstsfeer te komen.
Wat wél heel verdrietig is om te constateren is, dat helaas ook in de Vredestuin de Buxusmot is gesignaleerd: de rupsen van deze mot vreten de buxushagen en bollen soms in 1 seizoen helemaal kaal en je kunt er eigenlijk niets aan doen, want chemische bestrijdingsmiddelen willen we niet gebruiken omdat we dan vogels en andere insecten zouden doden. Wellicht dat de mooie groene bollen en hagen er volgend jaar bruin en kaalgevreten bijstaan. Laten we er maar het beste van hopen, maar misschien moeten we deze gaan vervangen voor andere groenblijvende hagen en bollen, want eenmaal aangetast is er géén houden meer aan. Dat zal een behoorlijke investering geven bovenop de jaarlijkse begroting. Wilt u uw steentje bijdragen, dan kan dat door een gift te doen op rekeningnummer: NL75 RABO 0376 4310 67 t.n.v. Protestantse Gemeente Alkmaar inzake giftenfonds. Vermeldt u hierbij s.v.p. expliciet dat het om een gift gaat voor de Vredestuin?

Namens de tuingroep,
Steve Geel en Ditta Voetberg

bloemenzee

koninginnekruid

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 corrie van duinen 2

ds. Corrie van Duinen, pastoraat 75+
06 30 90 44 78
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.