hit counter joomla

Komende vieringen

 
 26 aug 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 02 sept 2018  10:00 uur:
ds. D.P. Jans
 
 09 sept 2018  10:00 uur:
prop. J. de Vries, Alkmaar
 
 16 sept 2018  10:00 uur:
ds. N.B. Olde, Zwaag

 

Hier staan alleen de diensten in
De Vrijheidskerk. Geen dienst vermeld?
Misschien is er een gezamenlijk dienst,
kijk in het totaaloverzicht.


 

 

Zondag 22 juli. Op het leesrooster staat Marcus 6: 30-44, over vijf broden en twee vissen (die zo’n rol speelden in het feestweekend). Na het spel-van-toen gaan we de woorden opnieuw spellen.

 

Dan vier diensten met een bijzonder thema in samenwerking met de Lutherse Gemeente:

 

ZOMERDIENSTEN 2018
Thema: ‘Verwondering’
Zondag 29 juli in de Lutherse Kerk: ‘Verwondering over “wie ben ik en wie ben jij”’ Voorganger: ds. Yvonne Bos. Kinderopvang is geregeld. De Vrijheidskerk is gesloten.
Zondag 5 augustus in de Vrijheidskerk: ‘Oogverblindende angst’ Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Zondag 19 augustus in de Lutherse Kerk: ‘Afstand doet wonderen’’ Voorganger: ds. Yvonne Bos. Kinderopvang is geregeld. De Vrijheidskerk is gesloten.
Zondag 26 augustus in de Vrijheidskerk: ‘Wat verwondering losmaakt’ Voorganger: ds. Nielspeter Jans.

 

Zondag 2 september. Het leesrooster wijst ons op Marcus 8: 22-26, over de genezing van een blinde. Het zal gaan over de weg die wij als gelovigen gaan. Eerst is je zicht nog vaag en zijn je ogen vertroebeld, maar gaandeweg klaart het op en zie je steeds scherper.

 

Om alvast te noteren:
Zondag 30 september. Viering in het kader van Dierendag, voorbereid door de werkgroep Kerk en Dier. Thema: ‘Eerbied voor het leven’, met aandacht voor het leven en werk van Albert Schweitzer. We vieren samen avondmaal. ’s Middags is er een inloopmiddag. We kijken dan naar een indrukwekkende film over de natuur en het dierenleven in ons land.

Zondag 24 september Voorganger: proponent Jerke de Vries
Zondag 1 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
In het kader van Israëlzondag besteden we aandacht aan Grote Verzoendag (zie elders).
De kinderen die de basisschool en/of de kindernevendienst verlaten, krijgen de zegen.

Zondag 8 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans.
Dienst voorbereid door de plaatselijke werkgroep Kerk en Dier. We speuren naar mensen in de Bijbel die respectvol omgaan met dieren. De laatste in die rij is de Eerste: Jezus, de Goede Herder.
Kinderen wordt gevraagd hun dierenknuffels én doopdozen mee te nemen. Na de dienst worden we in de Bijbelse tuin geleid. Ook komt er een kort verslag van de Groene Kerkendag (die op zaterdag 7 oktober plaatsvindt). ’s Middags organiseert de werkgroep een inloopmiddag. We kijken dan naar de indrukwekkende film Saisons. Zie voor nadere info elders.

Zondag 15 oktober Voorganger: ds. Nielspeter Jans
Zondag 22 oktober Voorganger: ds. Hittjo Hummelen
Zondag 29 oktober Voorgangers: pastor Albert Kozijn, ds. Nielspeter Jans en de tieners van Zuid
Viering heilig avondmaal. Dienst rondom het thema ‘Omzien naar elkaar’.
Aan u/jullie allen wordt gevraagd een bloemetje mee te nemen naar de kerk. We stellen dan (hopelijk) flinke boeketten samen, die naar verschillende zorgcentra zullen worden gebracht.
Goed om alvast te weten: op zondag 19 november is er een bijzondere viering: zangers o.l.v. Bert Rootmensen zullen met ons Iona-liederen zingen. Op het Schotse eiland Iona werd in 1938 een oecumenische gemeenschap gesticht die zoekt naar nieuwe manieren om het evangelie vorm te geven. Tientallen liederen van Iona behoren ondertussen tot de geloofsschat van mensen uit heel de wereld. In het volgende kerkblad meer informatie.
facebook

Pastorale vogelvlucht 15

De kalender geeft 2 mei aan. Na een paar warme dagen en een periode van regen komt de tuin volop tot leven. Dat geldt ook voor het leven in en rond onze vijver. Kleine visjes, bergen kikkerdril gevormd door kwakende breedbekkikkers, daarna duizenden kikkervisjes.

Salamanders, groeiende waterlelies die hun blad aan het wateroppervlak uitspreiden, bloeiende dotterbloemen, Japans riet wat ongegeneerd uitdijt, badende vogels, schaatsenrijders en dansende muggen, noem maar op. En dan heb ik het nog niet eens over de libellen die komen als het warmer is. Een heerlijke plek om soms in verwondering even bij weg te dromen, dankbaar voor de groene vingers van Marianne en de wijze waarop de natuur ons elk voorjaar weer doet verbazen. Gods scheppingskracht in en rond een door mensen geschapen micro-omgeving. Tja, onder dat vredige oppervlak van die vijver worden de kikkervisjes opgevreten door de vissen die op hun beurt weer worden verschalkt door reigers, die op hun beurt weer worden verdreven door Zorba, als hij ze in de smiezen heeft. C’est la vie zullen we maar zeggen. En inderdaad het leven kent vele aspecten.

De voorbereidingen voor het 50 jarig bestaan van onze kerk zijn in volle gang zoals jullie ook elders kunnen lezen. Prachtig om te zien hoe de combinatie van talent, creativiteit, humor en aanpakken mag leiden tot een moment van reflectie over en dankbaarheid voor het bestaan van onze gemeente. Het fotograferen van alle “koppen” deed me weer eens realiseren hoe veelkleurig onze gemeente mag zijn. Al die “koppies” opgeslagen op mijn PC brachten een glimlach van oor tot oor teweeg en herinneringen aan velerlei situaties.

Het werk gaat gestaag voort. Met velen van jullie verdiept het contact zich en er zijn nog steeds mensen die ik voor de eerste keer mag ontmoeten. Naast de huisbezoeken in zuid heb ik de afgelopen periode ook wat noorderlingen bezocht. Een oproep van mijn kant is dat je bij pastoraat op afroep, zoals in noord, gewoon moet bellen. Klinkt logisch zullen jullie zeggen, maar soms lijkt er een drempel te zijn. Niet nodig!

Binnen de werkgroep Pastoraat in zuid hebben we gesproken over mogelijke verandering om het pastoraat toekomstbestendiger te maken. Grote veranderingen lijken op dit moment niet wenselijk. We zullen meer gaan werken met LRP, het kerkelijke registratiesysteem, zodat niemand buiten de boot valt. We willen nieuw ingekomen jongeren meer bij de kerk betrekken en daar waar de werkdruk te hoog is nieuwe mensen proberen te werven en in te zetten. Ook denken we na over de invulling van “wijkmiddagen” voor jong en oud, zoals onlangs gehouden in de wijk Bergermeer. Kortom, genoeg werk aan de winkel.

Nog even over die vijver. Hebben jullie ook wel eens het gevoel, zo in de gemeentelijke vijver levend, dat je af en toe een breedbekkikker mag zijn maar vaak een donderkopje bent? Beiden mag als het maar tot zegen van de ander is.

Tot ziens bij jullie thuis of in de kerk.
Albert

wie is wie?


nielspeter

Nielspeter Jans, predikant
072 515 76 25
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


albert

Albert Kozijn, ouderenpastor
06 30 38 17 91
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.