Ze woont sinds kort samen met haar vriend Mats letterlijk bij mij om de hoek van de straat, in een gloednieuw huis.
Vanmiddag ben ik op bezoek bij Natasja Otto. Sinds september vorig jaar is ze jeugdouderling in Noord, samen met Laura Voet. Reden genoeg om eens langs te gaan voor een interview.
Bij binnenkomst ruikt alles nog zo heerlijk nieuw en valt gelijk de kerstboom in de woonkamer op. “Hij dient nog als extra lamp” zegt Natasja. Ach ja, waarom ook niet, best gezellig eigenlijk. De nieuwste Samen Verder ligt op de salontafel, dat vind ik uiteraard een prima plek voor ons mooie blad…

Natasja Anna wordt op 30 maart 1992 in het ziekenhuis in Alkmaar geboren. Ze is een dochter van Jeroen en Linda Otto en heeft dan al een oudere zus, Jessica. Drie jaar later krijgt ze nog een broertje, Daniël.
Natasja gaat als kind naar ‘de Prinsenhof’ aan de Amstelstraat in Oudorp. Ze heeft het hier erg naar haar zin. “Ze deden veel activiteiten, zoals voetballen op het schoolvoetbaltoernooi”, zegt ze. Als Natasja 12 jaar jong is, verhuist het gezin van de Frieseweg naar de Mercuriusstraat.

Na de basisschool gaat Natasja naar een havo/vwo-brugklas op het Jan Arentsz en vanaf het tweede jaar naar het vwo. Ze kiest voor de bètavakken en na het behalen van haar diploma gaat ze biomedische wetenschappen studeren aan de UVA in Amsterdam.

Tijdens haar driejarige bacheloropleiding loopt Natasja een korte stage in een laboratorium en tijdens haar tweejarige masteropleiding twee langere stages in het AMC in Amsterdam en bij de universiteit van Leiden.
Natasja specialiseert zich in de werking van ons immuunsysteem. Ik kan me daar niet zoveel bij voorstellen maar ze legt het uit: “Immuuncellen worden geïsoleerd uit het bloed en daar worden proefjes mee gedaan zodat we erachter kunnen komen hoe ze werken”, zegt ze. Vijf jaar lang doet Natasja promotieonderzoek naar infectieziekten en net als haar contract afloopt, begint de coronaperiode. Ze werkt in die tijd aan haar thesis, mag zich vervolgens vanaf mei 2021 “doctor” noemen en krijgt intussen een baan bij Sanquin in Amsterdam waar ze nog steeds onderzoek doet naar immuuncellen.

Tijdens het laatste jaar van haar masteropleiding krijgt Natasja een relatie met Mats en na een half jaar verruilen ze hun kleine eenpersoonskamers voor een grotere tweepersoons. Wel zo praktisch. Op 16 september dit jaar gaan ze trouwen omdat ze op die dag negen jaar samen zijn.

Natasja werkt fulltime dus voor hobby’s heeft ze niet veel tijd meer maar ze houdt van series kijken, koken en klussen in huis. Als kind is ze ook nog behoorlijk sportief, ze zit op turnen, op streetdance, op ballet en op voetbal (dat laatste niet lang want er is dan nog geen vrouwenelftal in Oudorp en de jongens spelen haar nooit de bal…) en in haar studententijd ook nog op volleybal maar nadat ze haar kniebanden scheurt, is ze daar wel klaar mee. Tegenwoordig zwemt ze nog graag.

Het gezin Otto kerkt aanvankelijk in De Terp in Oudorp maar vanaf dat Natasja een jaar of 16 is, wordt dit De Blije Mare want daar zijn jongeren en een actief jeugdwerk. Natasja gaat twee keer mee met een diaconale jongerenreis naar Moldavië en houdt tot op de dag van vandaag contact met een groep leeftijdsgenoten in de kerk waarmee ze regelmatig geloofszaken bespreekt maar ook gewoon het leven in het algemeen.
Hoogtepunten noemt ze de Top 2000-diensten en het samen eten voor een kerstnachtdienst.

Sinds september is Natasja dus jeugdouderling, samen met Laura. “Toen ik gebruikmaakte van het jeugdwerk heb ik daar veel aan gehad”, zegt ze. “Ik heb het idee dat we ook nu nog veel voor de jongeren kunnen doen, zoals hun belangen behartigen en de mensen ondersteunen die groepen leiden. Verder springen we in op momenten dat er extra handen nodig zijn”.
Wat onze gemeente in Noord betreft, vindt Natasja het het mooiste dat we zo’n hechte gemeente zijn. “Bijvoorbeeld vorige maand bij de Top 2000-dienst waarin gemeenteleden hun persoonlijke verhaal durfden te delen en hier zulke mooie reacties op kregen”.

Om de kerk toekomstgerichter te maken, zullen we wel stappen moeten zetten, zegt Natasja. Ook zij pleit voor andere liederen, bijvoorbeeld twee keer per maand mét en twee keer per maand zónder orgel. “De kerk is voor iedereen, dat moeten we wel waarborgen”.
Zolang jonge mensen zoals Natasja zich blijven inzetten voor onze jongeren en de toekomst van onze mooie gemeente, maak ik me niet zoveel zorgen over die toekomst…
En we mogen altijd langskomen, zegt ze, of haar na de dienst even aanschieten. Waarvan akte!

Letty van der Graaf

Pay off Protestantse Kerk 2019 RGB links