banners website 20223

samenverder 300

privacy 895556

De haat naar buiten drukken

Op zondag 15 september 1963 pleegde een splintergroep van de Ku Klux Clan een aanslag op de 16th Street Baptist Church in Birmingham, Alabama (VS). Minstens vijftien dynamietstaven ontploften vlak voor het begin van de dienst. De explosie kostte het leven aan vier zwarte meisjes in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Hun namen: Addie Mae Collins, Cynthia Wesley, Carole Robertson en Carol Denise McNair. Er waren ook twintig zwaargewonden. Het kerkgebouw raakte flink beschadigd, o.a. een raam met een afbeelding van Jezus lag aan diggelen.1

John Petts, een kunstenaar uit Wales, hoorde over het drama en was, zoals velen, geschokt. ‘Wat kan ik doen?’, dacht hij. ‘Zou ik misschien zelf een nieuw raam voor de kerk kunnen maken waaruit zowel verdriet als hoop voor de toekomst spreekt?’ Hij startte een geldinzamelingsactie vanuit de gedachte dat het raam zo een geschenk zou kunnen zijn van de hele bevolking van Wales. Het benodigde bedrag was al gauw binnen. Petts trok naar Amerika om de maten op te nemen en alles door te praten.
Hij stelde vast, dat de Jezus van het vernietigde raam een witte huidskleur had. Hierover nadenkend maakte hij een origineel ontwerp: zíjn Jezus zou zwart zijn. Zo was Hij één met de kerkgangers, met de lijdende gemeenschap. Hij gaf hem weer in een gekruisigde pose, maar niet machteloos hangend aan een kruis. Het lichaam helt naar links op een manier die soms wordt uitgelegd als het effect van de waterkanonnen die eerder dat jaar (1963) waren ingezet tegen demonstraties van de burgerrechtenbeweging. Het is de houding van het geweldloze verzet.
Wat vooral opvalt zijn Jezus’ grote, krachtige, niet-vastgespijkerde handen. Petts gaf zelf als toelichting dat Jezus’ rechterhand, die tegen het kozijn drukt, de haat en het onrecht naar buiten duwt, terwijl zijn linkerhand geopend is en vergeving aanbiedt. De regenboog achter Jezus geeft hoop op de belofte van God: zijn Rijk dat zeker komt en een veelkleurige samenleving zal zijn. De blauwe en paarse kleuren op de achtergrond geven rust.
Onderaan staat ‘You do it to me’, bekende woorden van Jezus uit het Matteüs-evangelie: ‘Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan’ (25:40). Dit geldt zowel voor het leed dat wij anderen aandoen als de liefde die wij anderen schenken. De woorden zijn dus een aanklacht en een aansporing ineen. Het raam werd in 1964 voltooid en een jaar later ingewijd. Steeds meer mensen zijn het gaan zien als een icoon van de burgerrechtenbeweging en als toonbeeld van geweldloos maar o zo krachtig verzet.

Wat op mij grote indruk maakt, zijn die krachtige handen van Jezus, waarmee Hij zowel de haat naar buiten drukt als de mensen zegent en vergeeft. Zo heeft Hij geleefd – en dit gedenken wij in deze weken voordat de veertigdagentijd begint – en zo doet Hij het ons voor. In onze tijd van toenemende polarisatie en opduikend neonazisme blijft het onze opdracht om waar mogelijk ‘de haat naar buiten te drukken’ en zegenend en verzoenend te leven.

Nielspeter Jans

1De FBI had de aanslagplegers al gauw in het vizier: vier leden van de extremistische Cahaba River Bridge Boys. In 1968 eindigde het strafrechtelijk onderzoek echter zonder aanklacht wegens gebrek aan bewijs en angst onder de getuigen. In 1971 werd de zaak heropend. Men ontdekte dat de FBI veel informatie niet had doorgegeven aan de openbare aanklagers. Er durfden nu ook mensen te getuigen. Pas in 1977 (!) kon de eerste extremist worden veroordeeld. Hij was toen 73 jaar oud. De tweede en derde genoten nog veel langere tijd van hun vrijheid: zij werden niet eerder dan in 2001 en 2002 tot levenslang veroordeeld. Ze waren toen respectievelijk 63 en 71 jaar oud. De vierde stierf in 1994 op 74-jarige leeftijd zonder ooit veroordeeld te zijn voor de aanslag en de moord op de vier meisjes.

afbeelding: John Petts (1914-1991), The Wales Window for Alabama, 1964, glas-in-loodraam, 16th Street Baptist Church te Birmingham, Alabama, VS

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid

peuterkerk