hit counter joomla
banners website 20223

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Verwondering

“Oma, kijk eens, een mier”, roept onze driejarige kleindochter… “oh.. en nog één´. Vol overgave kruipt zij door de tuin en zij vindt nog meer schatten. Vol bewondering laat zij mij een bloemetje zien. En een steentje…..
Ik geniet ervan, om haar zo vol overgave bezig te zien, en zie en hoor haar verwondering.
Het raakt voor mij aan het lied van Huub Oosterhuis:
“Wek mijn zachtheid weer
geef mij terug de ogen van een kind dat ik zie wat is
en mij toevertrouw
en het licht niet haat”. link

Dit verwoordt voor mij de essentie van geloven: overgave. Me durven toevertrouwen aan het Licht en kijken met de ogen van een kind. Als je kijkt met de ogen van een kind, zie je soms dingen, waar je eerder overheen keek. Dan kijk je mee naar de kleine mier, het tere bloempje…
In “verwondering” zit het woord: “wonder”. Er is veel om ons heen, …dat kapot en gebroken is….soms lijkt het donker en duister…. Op wereldniveau of in je eigen persoonlijk leven, of in het leven van hen die je lief zijn. Dan kun je geen oog hebben voor het wonder van leven. Dan zie je het niet…

In het lied van Huub Oosterhuis klinkt het verlangen naar zachtheid, naar licht. Als je de zachtheid toelaat, kan - wat hard is in je hart of bij voorbeeld in het contact met mensen - zachter, teerder worden.

Deze week werd ik geraakt door de kracht van de Afghaanse vrouwen. Zij komen op voor zichzelf, voor hun kinderen. Opdat vertrouwen en zachte krachten niet verloren gaan in de hardheid van regels en wetten van de Taliban. Opdat hun kinderen zich kunnen blijven verwonderen… Ze steunen elkaar.

Het brengt me bij het “En toch…..” van het Kyrië en het Gloria. Al eeuwenlang klinkt dat, overal ter wereld. Daarin klinkt het vertrouwen om te blijven geloven in de kracht van Liefde en Licht en de verwondering om leven, dat we ontvangen.

Marijke Geerse

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

peuterkerk


 

doneer 10