Gesloten

samenverder 300

privacy 895556

Verlosserskerk 1934-1991 (2)

VerlosserskerkHet vorige artikel over de Verlosserskerk heeft een aantal reacties opgeleverd. Eéntje daarvan kwam van de huidige voorzitter van de Algemene Kerkenraad. Hij was begin jaren zeventig naar Oudorp verhuisd. Gedurende enkele jaren mocht hij één avond in de week op het orgel van de Verlosserskerk spelen/oefenen. Daar moest wel een vergoeding tegenover staan, nog uitgedrukt in guldens, een tientje per maand. De familie Wolters was destijds koster, via hen moest hij erin en eruit.

Dhr. Wolters was niet alleen koster maar deed ook de ledenadministratie van de gereformeerde kerk. Bovendien stencilde hij het gereformeerde kerkblad Adhesie. Hij liet overigens niet toe dat iemand anders het stencilapparaat bediende. Het was nog een flinke klus om zijn taken over te nemen toen hij door ziekte een tijdje was uitgeschakeld. De fam. Wolters werd opgevolgd door de fam. van den Horn. Sjoerd en zijn vrouw waren het laatste kostersechtpaar van de Verlosserkerk. Na de sluiting en de verbouwing van de kerk hebben zij nog lange tijd in de voormalige kosterwoning aan het Kwerenpad gewoond. Sjoerd en o.a. Evert Glas hebben na de sluiting van de kerk nog veel opruimwerk verricht. Wat er met het orgel is gebeurd, is onbekend. Wellicht is het met de sloop van het interieur verdwenen. Dergelijke orgels waren namelijk erg in onmin in die tijd. Als u geïnteresseerd in het boekje, dat in 1991 over de Verlosserskerk is verschenen, kunt u een exemplaar ophalen bij het kerkelijk bureau (zolang de voorraad strekt).

Simon Binnendijk

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid