hit counter joomla

Gesloten

geslotenhet kerkelijk bureau is gesloten van 13 tot 25 mei

 

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Even voorstellen...

Was het ten tijde van mijn vorige interview al lente in februari, vandaag lijkt het nog wel winter in april. Maar binnen in de strak maar kleurrijk ingerichte woonkamer is het warm en de koffie met gebak smaken uitstekend.
Vanmiddag ben ik op bezoek bij Piet de Boer, al decennialang een actief gemeentelid in Noord, vooral op bestuurlijk niveau.
Pieter de Boer wordt op 6 september 1956 geboren als kind van Nederlands-Hervormde ouders in Scharnegoutum, een dorpje boven Sneek.

Vader werkt als machinist bij een fabriek. Als Piet twee jaar jong is, krijgt zijn vader een baan bij de Aurora melkfabriek in Opmeer en verhuist het gezin naar Noord-Holland. In Opmeer wordt er nog een jongen geboren. Maar Friesland blijft toch trekken en als Piet acht jaar is, krijgt zijn vader een baan als montageleider in de roestvrijstaalindustrie en verhuist de familie naar Sneek. Vader de Boer werkt voor fabrieken in het hele land en is alleen in de weekenden thuis totdat hij op latere leeftijd rustiger aan als portier bij de pepermuntjesfabriek van KING gaat werken en zoals de meeste ouderen onder ons ongetwijfeld weten, staat die fabriek in die tijd gewoon in Sneek.
Piets ouders leven allebei nog en zijn inmiddels vijfenzestig jaar getrouwd.

Piets schoolcarrière verloopt in eerste instantie niet helemaal zonder slag of stoot. Hij is vaak verkouden en benauwd en moet veel hoesten en proesten. “Ik was een zwak kindje”, zegt hij. De kleuterschool slaat hij dan ook over en na de lagere school gaat Piet naar de LTS. Daar blijkt hij vooral goed in de exacte vakken en na drie jaar MTS gaat hij naar de HTS in Leeuwarden, richting Elektrotechniek (laag- en hoogspanning). Hij stort zich volop in het studentenleven, compleet met de bekende feesten, hoeveelheid alcohol en kaartavonden. Zijn afstudeeropdracht heeft te maken met de grote hoogspanningskabels die vanaf Friesland naar de Waddeneilanden lopen, een technisch verhaal... Direct na zijn afstuderen in 1979 moet Piet achttien maanden in militaire dienst en volgt hij de officiersopleiding bij de artillerie.

Vanaf zijn dertiende tot zijn vierentwintigste jaar is Piet lid van de Chr. Jeugdbond voor Natuurvrienden (CJN) en daar is hij bijzonder actief. Hij gaat in het bestuur, organiseert o.a. excursies en kampen, neemt deel aan vogeltellingen in Gaasterland en waterwildtellingen langs het IJsselmeer. Bij deze club leert hij ook Annie kennen, hij is dan achttien en zij zestien. Na een korte tijd samenwonen op een flat in Sneek trouwen ze in januari 1981. In 1987 wordt zoon Edwin geboren en in 1994 Michiel. Een dag na de trouwdag krijgt Piet te horen dat hij mag komen werken bij Hoogovens in IJmuiden, als Technisch Assistent bij de afdeling Gebouwen en Terreinen. Zijn loopbaan zal ruim veertig jaar gaan duren en zijn functies bij het bedrijf zijn talrijk. Hij geeft mij een personeelsblad mee waarin precies omschreven wordt wat hij allemaal bij Hoogovens, c.q. Tata Steel, heeft gedaan. Te veel om hier allemaal op te schrijven, het zou twee bladzijden extra in beslag nemen, maar Piet is vast bereid een ieder die daar belangstelling voor heeft, hierover te vertellen. Sinds eind maart dit jaar is hij met pensioen.

Na een paar maanden in de kost te zijn geweest in Heerhugowaard, krijgen Piet en Annie via Hoogovens een flat in de Geulstraat maar de wijk gaat op een gegeven moment hard achteruit en in 1984 verhuizen ze naar een nieuwbouwhuis in de Spadestraat. De Blije Mare is dan net gebouwd en al gauw komt “de Grote Herder”, zoals Piet Jan Wolswinkel noemt, langs en doen Piet en Annie belijdenis. Hij begint dan aan zijn eerste functie voor onze gemeente, nl. die van kerkvoogd in de werkgroep Financiën. Hij is dan o.a. betrokken bij de verkoop van de Grote Kerk, voor het symbolische bedrag van één gulden. Begin jaren 90 is Piet scriba en ook wordt hij voorzitter van het Hervormd Jeugdwerkfonds en dat is hij vandaag de dag nog steeds. Tussendoor stopt hij even met het kerkenwerk om een studie onderhoudstechnologie in Utrecht te doen maar na het behalen van zijn bachelor gaat hij weer actief verder. Zo wordt Piet voorzitter van de beroepingscommissie, penningmeester en tijdelijk voorzitter van de diaconie en is hij momenteel nog kerkrentmeester bij het CvK, lid van het Dagelijks Bestuur van de wijkkerkenraad en lid van de Blije Mare Praktisch. Hij houdt van organiseren en samenwerken. “Delen en Dienen, het Vieren hoeft voor mij minder, met de preek heb ik vaak niet zoveel”, zegt hij.

Niet alleen in en rond de kerk is Piet actief. Annie en hij houden van lange afstanden wandelen, verre reizen, het maken van legpuzzels en het opknappen van een verwaarloosde bloementuin met fruitbomen en een tuinhuisje en daarnaast is Piet samen met twee anderen bezig om een nieuwe woonhof voor senioren en jongeren in Alkmaar te realiseren. “Het startgeld om het plan te ontwikkelen is toegezegd maar nu moeten we de Alkmaarse politiek nog hiervoor beroeren”.

Piet zingt ook nog bij een Shantykoor maar nu natuurlijk even niet. En als u kleding over hebt die nog goed is, dan wil hij die graag hebben voor een dorpje in Gambia. Piet en Annie brengen de kleding persoonlijk naar de containers in Nijkerk maar zijn ook al twee keer in Gambia geweest.

Voor onze gemeente wijst Piet op saamhorigheid, respect voor elkaars mening en ruimte voor diversiteit. “Ieder lid mag zijn eigen ideeën hebben”, zegt hij. Waarvan akte…

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

doneer 10