hit counter joomla
20543 adv 198x123 3

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Laatdiensten 2021

In oktober van 2020 begonnen we voorzichtig met ‘Laatdienst Anders’, een bezinningsmoment in de traditie van de Laatdiensten, geheel volgens de toen geldende regels van het RIVM. Drie keer is dat gelukt maar inmiddels zitten we opnieuw in lockdown met een avondklok erbij. Dus voorlopig geen Laatdiensten. Al bijna een jaar is het leven anders: geen of weinig contacten, niet op reis, niet winkelen; gelukkig nog wel wandelen. En wachten, wachten tot het beter wordt, wachten op vaccinatie. Ondertussen wordt het land geconfronteerd met rellen, groepen die misbruik maken van alle omstandigheden en zo kunnen de echte protesten niet gehoord worden. Wat is er toch met de wereld aan de hand?

In Amerika werd het Capitool, zetel van de volksvertegenwoordiging, bestormd. Maar een nieuwe president, die nog steeds door een groep niet erkend wordt omdat ze niet meer geloven in de huidige democratie, deed zijn intrede. De jonge dichteres Amanda Gorman (22jr.) sprak, op de dag van de inauguratie, woorden die nog lang zullen nagalmen, tenminste dat hoop ik. Zij liet zien dat woorden er toe doen. Woorden kunnen verwonden, kapot maken, en daar zien we heel wat voorbeelden van over heel de wereld. Als iemand een platform heeft om te spreken geeft dat verantwoordelijkheid. Dat liet deze jonge vrouw met verve zien. Poëzie, zo vindt ze, is niet alleen maar bedoeld om de schitterende lichtval op een boomkruin te beschrijven, poëzie moet gaan over de wereld en zij gelooft hartstochtelijk dat de wereld nog kan helen en dat woorden daarbij helpen.
Het gedicht ‘The Hill we Climb’ deed vele harten goed, het zong nog lang na in mijn hoofd. De volledige tekst en vertaling zijn te vinden op internet. Ik vertrouw erop dat er bundels van haar poëzie binnen niet al te lange tijd ook hier verkrijgbaar zullen zijn.

Al sinds maart 2020 zijn er geen Laatdiensten meer geweest in de gewone vorm. In oktober, november en december was er een ‘Laatdienst Anders’ daarna kwam er opnieuw een lockdown en of de Laatdienst Anders nog weer hervat wordt, is zeer onzeker gezien de huidige situatie van de pandemie. De januaridienst was al voorbereid. Het thema ‘woestijn’ zou op verschillende manieren verwoord en verbeeld worden. De woestijn van de pandemie is nog niet voorbij. Het Bijbelse volk Israël zwierf 40 jaar door de woestijn, Jezus verbleef er 40 dagen, en uiteindelijk kwam er redding.
Verhalen, gedichten, ze helpen me vol te houden, de hoop niet te verliezen, niet te vervallen in ironie en pessimisme. Voorlopig dus geen Laatdiensten, ondanks de vermelding op de achterkant van Samen Verder van januari, hoe jammer ook.
Het wachten is op betere tijden, op dalende besmettingscijfers, op vaccinatie voor iedereen.
Laat de moed niet zakken, zorg voor elkaar waar dat kan, en verheug u op het voorjaar.
Vrede en alle goeds!

Gonny Loman

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

doneer 10