20543 adv 198x123 3

samenverder 300

privacy 895556

Veel heil en zegen

Veel heil en zegen is de nieuwjaarswens uit mijn jeugd. Tegenwoordig krijg je de beste wensen. In mijn jeugd hoorde je dat na 6 januari niet meer te doen, maar dat lijkt toch te verwateren. Dit nieuwjaarsnummer verschijnt pas op 20 januari en dan hoort de zegenwens er toch bij. Het is overigens niet alleen een wens die uitspreekt wat u mag hopen te krijgen, maar het is ook een wens dat u in staat bent om veel heil te brengen en zegen te verspreiden.

Ooit kreeg ik huisbezoek van een predikant hier in Alkmaar die meewarig keek naar het goede dat ik hoopte te mogen doen. Demonstraties tegen de apartheid in Zuid-Afrika, tegen de komst van kernwapens en voor het behoud van een goed milieu hadden volgens hem geen enkele zin. We leven nu eenmaal in een gebroken wereld en die nu al proberen te helen, heil te brengen, of er goeds van te laten uitgaan, zegen te verspreiden, loochende volgens hem het christelijk geloof. Dat geloof belooft de heil en de zegen na je dood. Het is niet mijn geloof en ik denk dat het tegenwoordig ook niet meer het geloof van de Protestantse Kerk is. Jezus stuurde op een gegeven moment 70 volgelingen twee aan twee het land in en volgens het evangelie kwamen ze enthousiast terug over de boze geesten die ze hadden uitgedreven en de vreugde die ze hadden gebracht. Al met al wens ik u veel heil en zegen en dat is zeker geen wens dat u snel zult doodgaan.

Integendeel, we mogen zeker dit jaar ons uiterste best blijven doen elkaar in leven te houden. Het zal echt nog wel even duren voordat er voldoende mensen gevaccineerd zijn om te kunnen leven zonder de angst besmet te raken met het virus dat al zoveel doden heeft gekost. Nog erger zou zijn dat we door onze onverschilligheid anderen zouden besmetten en daarmee veroordelen tot een lijdensweg. Afstand houden, handen wassen, mondkapjes dragen, niet meer met honderden naar de kerk maar thuis kijken, blijven ook dit hele nieuwe jaar de manieren om zegen te verspreiden. Van dat gedrag gaat het goede uit nietwaar? Daar mogen we anderen ook in helpen, want ook dit jaar zal het zeker niet vanzelfsprekend zijn. Daarnaast mogen we inmiddels wel helpen heil te brengen. God heeft er voor gezorgd dat mensen niet onverschillig bleven en vaccins ontwikkelden. Wij mogen ons laten vaccineren maar zeker in onze omgeving is het heel hard nodig om mensen er van te overtuigen dat ze dit geschenk van God moeten aanvaarden en zich ook laten inenten.

De Bijbel kent spijswetten en volgens het boek Daniël brengen die ook gezondheid. In het nieuwe testament wordt aangeraden alle toverspreuken rond ziekten te laten varen en mensen met olie te zalven, dat geeft verlichting en kans op genezing. In onze omgeving zijn er te veel mensen die liever de natuur aanbidden dan de God die de natuur heeft geschapen en de mens heeft begiftigd met net zoveel verstand dat de wereld er beter van wordt. Toen Jezus afscheid nam van zijn leerlingen gaf hij hen de opdracht het goede te gaan brengen tot aan de einden der wereld, totdat de schepping voltooid zal zijn.

De schepping is nog niet voltooid. En om overal gemeenten te kunnen handhaven die het goede verspreiden in hun eigen omgeving hebben we niet alleen vrijwilligers nodig maar ook geld voor de kerkbalans. In Alkmaar zijn we in staat om via het internet samen te komen om de lofzang gaande te houden en bemoedigd te worden voor ons werk voor het Koninkrijk. Maar in onze regio zijn er kerken waar geen aansluiting op het internet is en soms zelfs niet kan worden aangelegd. Daar is men mede van ons afhankelijk. Soms is geldgebrek een oorzaak en daar kunnen we via kerkbalans bij helpen. Een nieuw jaar begint altijd met kerkbalans. Het geeft u de mogelijkheid ook uw kerk veel heil en zegen te wensen.

Bas van der Bent.

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid