hit counter joomla
KB GIFbanner

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Even voorstellen...

Ze vindt het best wel een eer om geïnterviewd te worden, zegt ze maar het genoegen is geheel wederzijds.
Deze maand ben ik op bezoek bij Petra Kool. Voor veel mensen in de Blije Mare is zij al jaren een bekend gezicht, hoog tijd voor wat meer “achtergrondinformatie” dus.

Petra wordt op 26 oktober 1964 in een Alkmaars ziekenhuis geboren. Op haar komst is niet echt gerekend, haar vader is dan al zesenvijftig jaar en haar moeder achtenveertig. Petra heeft dan ook al drie oudere broers, met de jongste scheelt ze acht en met de oudste maar liefst twintig jaar. Een echt nakomertje dus.

Vader en moeder Kool hebben een winkel in huishoudelijke artikelen in Broek op Langedijk, “Warenhuis Kool”, op de plek in de Dorpsstraat waar nu een fietsenwinkel zit. Als Petra vier jaar is, verkoopt haar vader de winkel en verhuist het gezin naar een pand twee huizen verderop. Helemaal stilzitten gaan haar ouders echter niet: haar vader gaat nog geruime tijd tweemaal per dag bij de boeren langs om melkmonsters af te nemen en de kleine Petra gaat maar wat graag met hem mee. Verder is hij ook actief binnen de (gereformeerde) kerk en is hij penningmeester bij de BroekerVeiling. Petra’s moeder kan goed naaien en gaat verstelwerk doen voor een modewinkel in het dorp.
Petra heeft het naar haar zin op de J.D. van Arkelschool in het dorp, ze heeft veel vriendjes en vriendinnetjes. Buiten schooltijd gaat ze graag naar de zondagsschool en de kinderclubs bij de hervormde kerk, later gevolgd door de catechisatielessen in de eigen kerk.

Na de lagere school gaat Petra naar de mavo in Langedijk (“Iedereen ging daarheen”) en daarna haalt ze nog een havodiploma op het Han Fortmann College in Heerhugowaard. Ze doet hier een jaartje langer over omdat ze er aanvankelijk iets te makkelijk over denkt maar ach, wat is nou één jaar...

Op de iPabo in Alkmaar breekt een wat rommelige periode aan. Het is het eerste jaar waarin de Pedagogische Academie en de kleuteropleiding (de KLOS) samen moeten gaan en dat gaat niet helemaal vlekkeloos. “Het was een zooitje. De leraren vertelden allemaal wat anders”, zegt Petra nu.

Op de pabo leert Petra Dave Mik uit Heerhugowaard kennen. Eigenlijk heeft ze hem al eerder ontmoet tijdens de kinderkampen van “In de ruimte” in Soest (“Hier leerde ik meer over Jezus in je hart en bewust omgaan met het geloof”), maar daar zal ze pas veel later achterkomen. Aanvankelijk is er alleen sprake van vriendschap. Ze lopen beiden op hetzelfde adres stage en reizen vaak samen. “Hij op zijn brommer en ik op mijn fiets”, zegt ze. Omdat Petra sinds jaar en dag een bijbaantje heeft bij Groot en Slot is ze “economisch gebonden” aan Heerhugowaard en gaat ze al snel op zichzelf wonen in een appartementje in het oude politiebureau.

Dave gaat in die jaren elke woensdag naar een boot van Jeugd met een Opdracht in Amsterdam en Petra gaat een keer met hem mee. Als Dave niet lang daarna daar op de boot meespeelt in een soort punkuitvoering van “A Christmas Carol” ontdekt Petra dat ze hem toch wel heel erg leuk vindt. Gelukkig is dat wederzijds en al snel wonen ze min of meer samen. In 1991 trouwen Petra en Dave en een jaar later verhuizen ze naar Alkmaar-Noord. In 1997 wordt hier hun dochter Annelijn geboren.

Na de pabo wil Petra eigenlijk helemaal niet het onderwijs in maar liever iets in de hulpverlening aan kinderen gaan doen. Zover komt het echter niet. Als de directeur van de zmlk-school “de Alk” in Alkmaar haar op een dag belt en zegt dat hij een leerkracht zoekt en dat haar naam hiervoor is genoemd, besluit ze te gaan kijken en is ze gelijk “om”. Ze behaalt haar akte voor speciaal onderwijs en zal ruim vijftien jaar bij “de Alk” blijven werken. Daarna gaat Petra als IB’er (intern begeleider) aan de slag op “de Prinsenhof” aan de Tochtwaard, tegenwoordig “DURV!”. Hier werkt ze nog steeds drie dagen in de week, zij het niet meer als IB’er.

Buiten schooltijd wandelt en fietst Petra graag. Lezen is iets vooral voor in de vakantie. Haar favoriete land is Nieuw-Zeeland, waar een broer van Dave woont. Als ik naar haar muzikale voorkeur vraag blijkt deze, net als bij mij, nogal divers. Zo noemt ze Lauren Daigle,Typhoon, Anouk, Ilse de Lange maar ook de Red Hot Chili Peppers. Er is veel moois in muziekland.

Ze kookt ook graag. Tegenwoordig haalt ze vaak een groententas met recepten bij de molen en leert zo weer nieuwe gerechten maken.

Petra zegt vaak Gods leiding in haar leven te (hebben) ervaren. Binnen onze gemeente helpt ze een tijd mee in de Peuterkerk en de kindernevendienst, bezoekt ze als contactpersoon regelmatig gemeenteleden en maakt ze sinds de opsplitsing van de beide wijken deel uit van het Dagelijks Bestuur van de wijkkerkenraad-Noord. Voor de jeugd en jongeren is ze hierin de contactpersoon.

Net als veel anderen mist ook Petra het wekelijks samenkomen op zondagochtend. “Het is fijn te merken dat er meer mensen bij de kerk horen, we zijn toch een soort familie samen”, zegt ze. “Ik ben zo blij als ik nu in deze tijd iemand van de kerk spontaan tegenkom”. Ze is ook blij met de Facebookpagina van de kerk en de liederen en filmpjes die daarop worden geplaatst. Zo blijven we toch op een leuke manier in contact.

Als ik haar vraag wat ze de lezers van Samen Verder nog mee zou willen geven, antwoordt ze: “Verdraagzaamheid, minder kritisch zijn op elkaar. Laten we dankbaar zijn voor de gemeente die we hebben”. Daar heb ik uiteraard weinig anders aan toe te voegen dan dat ik ook dankbaar ben voor mensen als Petra, die zich met hart en ziel willen inzetten voor onze kerk, ook in tijden waarin zo heel veel anders is dan we gewend zijn...

Letty van der Graaf

Kerk onlinenoord    <-- klik -->    zuid


 

peuterkerk

21 juni 16:00 uur
De goede herder

Doe mee met de online viering
op het YouTube-kanaal van de Immanuelkerk


doneer 10
/* */