hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Even voorstellen...

Ze is al bijna vier decennia actief in Alkmaar-Noord. Maar wat is haar achtergrond, wat beweegt haar om binnen de kerk de dingen te doen die ze doet en waar houdt ze zich buiten het “werk voor de kerk” zoal mee bezig? Hoog tijd voor een interview.
Vanmorgen ben ik op de koffie bij Marga Jelles-van Huizen.

In de lichte, kleurrijk ingerichte woonkamer hangen diverse kunstwerken aan de muur. Zo op het oog ook een heuse Mondriaan (of een reproductie daarvan) maar dit schilderij blijkt door echtgenoot Jan te zijn gemaakt. Minstens zo knap als een echte, vind ik. De overige werken zijn van Marga zelf. Niet geschilderd maar gemaakt van stukjes textiel.
Margrietha Cornelia van Huizen wordt in 1959 in een Amsterdams ziekenhuis geboren maar groeit op in Amstelveen. Na haar worden nog acht kinderen geboren. Een groot gezin dus maar ook een liefdevolle en warme familie. “En nog steeds”, zegt Marga. Haar beide ouders zijn inmiddels hoogbejaard maar leven allebei nog.
Marga heeft geen onbezorgde jeugd. Een van haar broertjes blijkt een aangeboren hartafwijking te hebben en wordt helaas maar acht jaar. Zijn ziekte, de vele ziekenhuisbezoeken en zijn overlijden hebben uiteraard een grote impact op iedereen en Marga voelt zich als oudste al gauw verantwoordelijk voor haar broertjes en zusjes.
Haar ouders zijn lid van de synodaal Gereformeerde kerk en er wordt gekerkt in de grote Pauluskerk in Amstelveen. Marga laat een mooi wandtegeltje zien met een afbeelding van deze kerk. Het tegeltje is door haar vader gemaakt, hij schildert veel in zijn leven en is reclame-ontwerper van beroep.

Na de lagere school en de mavo wil Marga het onderwijs in dus gaat ze naar de Pedagogische Academie in Amsterdam. In die jaren leert ze in de kerk Jan Jelles kennen. Ze zitten samen in het College van Collectanten. De diakenen blijven in Amstelveen in die jaren op zondag in de banken zitten, de collectanten doen het werk. Behalve één zondag in de maand, dan wordt er door de diakenen zelf voor de diaconie gecollecteerd…
Marga is dan bijna 18 jaar, Jan is ruim drie jaar ouder. Als Marga in 1978 belijdenis doet krijgt ze een tekst uit de Psalmen mee: “Dag aan dag draagt Hij ons”. Deze tekst zal later veel betekenis krijgen in haar leven (vooral achteraf), want er zullen nog diverse moeilijke situaties komen. Jaren later zal ze bij deze tekst een kunstwerk maken dat door de wijkgemeente van Noord wordt gekocht en geschonken aan de gemeente van Zuid t.g.v. het vijftigjarig bestaan van de Vrijheidskerk.
Als Marga in 1980 klaar is met de P.A. trouwt ze met Jan en verhuizen ze beiden naar Egmond aan Zee want ondanks het feit dat Marga en Jan allebei in Alkmaar werken (Marga op een school voor speciaal voortgezet onderwijs en Jan als fysiotherapeut in het ziekenhuis), krijgen ze hier niet zomaar een huis. Alkmaar geeft als “overloopgemeente” in die jaren de voorkeur aan mensen vanuit o.a. Amsterdam. Een jaar later vinden ze toch een woning op de Albatrosweg en in 1985 verhuizen ze naar hun huidige huis in de Daalmeer.
Marga en Jan krijgen vijf kinderen: Rianneke (1984), Femke (1986), Wietse (1989) en de tweeling Bart-Jan en Koen (1992). Inmiddels zijn er vier kleinkinderen.
Marga blijft thuis om voor het gezin te zorgen maar als de tweeling acht jaar wil ze weer gaan werken. Helaas kan ze geen vaste baan in het onderwijs vinden, alleen invalwerk. Ze vindt dit slopend en het gaat haar steeds meer tegenstaan. Ze krijgt dan ook een burn-out. “Ik hield te veel ballen tegelijk in de lucht”. In die tijd blijkt echter wel dat ze iets met haar artistieke kant moet gaan doen. Op school is “textiele werkvormen” haar gekozen specialisatie en ze blijkt daar ook nog eens heel goed in te zijn. “Helemaal mijn ding”, zegt ze. “Het geeft me energie en ik kan daar vrij in zijn”. In 2002 sluit Marga zich aan bij KinK (Kunst in de Kerk) en vanaf 2008 exposeert ze zelf ook regelmatig op exposities, voornamelijk in kerken. Soms maakt ze iets in opdracht. De Bijbel, de natuur en cultuur vormen haar inspiratiebron. (Ze heeft een eigen website: www.kunstvanmarga.nl).

Tegenwoordig werkt Marga in de thuiszorg. “Het contact met mensen vind ik fijn”.
In 2012 krijgt Jan een ongeluk met zijn racefiets en volgt voor het hele gezin een zware periode. “Ik zocht naar bronnen die mij overeind hielden”, zegt Marga nu. Ze blijft werken in het Pastoraat. “Maar ik had dat zelf ook nodig”. Daarnaast helpt het haar om buiten in de natuur te zijn. Ze ondervindt veel steun van geloofsgenoten. “Ik heb geleerd dat ik dicht bij mijzelf moet blijven en dat ik mij steeds weer vervoegen moet bij de bron, mijn Schepper”.
Marga vindt het fijn om lid te zijn van een geloofsgemeenschap maar wil ook over grenzen heen kijken en contact zoeken met mensen uit andere kringen. Zo bezoeken Jan en zij vrijwel jaarlijks de conventie van de Charismatische Werkgemeenschap in Delden.
Zoals meer mensen die ik geïnterviewd heb, vindt ook Marga het apart gaan van de wijkgemeentes aan de ene kant begrijpelijk (kortere lijntjes) maar aan de andere kant jammer (minder contact). “Blijf zoeken naar wat je verbindt en niet waarin je verschilt”, zegt ze.
Een mooie opdracht voor ons voor zowel binnen als buiten de muren van de kerk en de grenzen van de wijk…

Letty van der Graaf