hit counter joomla
181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder 300

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.


 

anbi logo

 

privacy 895556

Even voorstellen...

Hij is goed voorbereid op vanmiddag. Zijn foto heb ik al een paar dagen voor het interview in mijn mailbox en hij heeft een lijstje gemaakt met alle belangrijke data in zijn leven. Een interview is geen examen dus af en toe even spieken mag best…
Deze maand ben ik op bezoek bij Henk Stiegheuver. Zijn vrouw Carla schenkt de koffie in en kleindochter Noa presenteert de koekjes.
Henk is al vanaf het allereerste begin betrokken bij de Blije Mare en er zullen niet veel mensen zijn die hem niet kennen, al is het alleen maar van gezicht.

Maar wat is zijn achtergrond en waar houdt hij zich buiten de kerk zoal mee bezig?
In 1947 wordt Henk geboren in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Hij heeft dan al een twee jaar oudere zus.
Het huis waar het gezin in woont is oud en vochtig maar zo vlak na de oorlog zijn de huizen schaars. Pas op zijn achttiende verhuist hij met zijn ouders en zus naar een nieuwe woning in Amsterdam-Watergraafsmeer, tegenover de Oosterbegraafplaats.
Na de kleuter- en lagere school gaat Henk de opleiding metaal en elektra doen op de lts en met het diploma op zak kan hij komen werken bij de toenmalige PTT. Hij volgt allerlei bedrijfsopleidingen en werkt eerst op het telegraafkantoor, daarna bij de telefoondienst en later bij de postdienst. Eerst in Amsterdam, daarna een korte tijd in Utrecht en later in Haarlem. Hij werkt zelfs nog een tijdje gewoon vanuit zijn eigen huis in Alkmaar en gaat het hele land door als her en der de postkantoren worden opgeheven. Henk blijft de PTT 40 jaar lang trouw. “Ik ben niet van de theorie maar werk graag met mijn handen”, zegt hij.

Henks ouders zijn actief binnen de Hervormde kerk in Amsterdam. Zijn vader is jarenlang diaken (“De Kerkorde stond bij ons in de boekenkast”) en Henk zit zelf in het Comité van Ontvangst en is enkele jaren collectant. Het is de tijd waarin er nog vier diakenen en vier collectanten per dienst nodig zijn… Later wordt hij in Amsterdam-Noord ouderling/kerkvoogd.

Begin jaren ’70 is Henk een trouw supporter van “Ard en Keessie”, het illustere schaatsduo dat in die tijd menigeen in de wintermaanden aan de buis gekluisterd houdt. Hij gaat naar grote internationale wedstrijden en zo ontmoet hij op een overstapplaats in Utrecht de Gorkumse Carla, ook een enthousiaste fan. Deze ontmoeting blijft niet zonder gevolgen: in 1973 trouwen Henk en Carla in Gorkum. Na een korte tijd in Gorkum te hebben gewoond verhuizen ze samen naar een flatje in Amsterdam-Noord. Hier wordt in 1975 zoon Sandor geboren, in 1977 gevolgd door zoon Radboud. De flat wordt te klein en Carla heeft het sowieso niet erg op Amsterdam dus zoeken ze een nieuwe woonplaats. Het wordt in 1979 Alkmaar-Noord.

In 1981 volgt een inktzwarte periode. Als Henk met zijn familie in Bergen aan Zee zijn verjaardag viert, steekt Sandor onverwachts de Zeeweg over. Hij wordt aangereden en overleeft dit niet. Elke ouder, maar ook elke niet-ouder, zal begrijpen dat er geen woorden toereikend zijn om dit verdriet te beschrijven. Maar het leven gaat door en hun zoontje Radboud sleept Henk en Carla door deze periode heen, zo klein als hij is. In 1982 wordt er opnieuw een zoon geboren: Gabor. Henk en Carla blijven niet hangen in hun verdriet. “Vreugde en verdriet horen bij het leven”, zegt Henk nu. “Het werd ons soms verweten dat we weer plezier konden hebben maar lachen kan ook samengaan met verdriet”. En: “Je wordt wel een stuk voorzichtiger. En er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk”.
Inmiddels zijn er ook 3 kleinkinderen: Noa (11), Tim (9) en Eva (net 2) en wordt er veel opgepast. “Dat houdt je jong”.

In zijn eerste Alkmaarse jaren werkt Henk nog veel over en is hij instructeur bedrijfsbeveiliging. Hij heeft dan nog weinig tijd voor het werk in de kerk maar in de jaren ’80 verandert dat. Hij wordt lid van de Commissie van Financiën en koster, een taak die hij tot op de dag van vandaag uit blijft voeren. Verder verzorgt Henk lange tijd de opnames van de diensten op de bandrecorder en tegenwoordig installeert hij de kerkomroep bij thuisluisteraars in heel Alkmaar.

Henk is al vierenveertig als hij begint met tuba spelen bij Soli Deo Gloria en speelt enkele jaren in het jeugdorkest. Ook zijn zoons spelen dan bij het orkest. Hij is lange tijd secretaris van de Stichting Vrienden van SDG en regelt de verhuur van het gebouw. Tegenwoordig doet hij nog allerlei hand- en spandiensten voor de vereniging.

Sinds zijn pensionering skiet Henk bij Il Primo in Bergen en Henk en Carla gaan graag op reis. Met de caravan door Europa maar ook verder weg. De reizen naar Israël, Egypte, Jordanië en Cyprus o.l.v. Jan en Coby Wolswinkel maken diepe indruk.

In 2012 trouwen Gabor en zijn vriendin in Amerika en maken Henk en Carla met hen en Gabors schoonmoeder met een camper een rondreis door het land. Ook deze reis noemt Henk erg indrukwekkend.
Wat muziekstijl betreft heeft Henk een voorkeur voor licht-klassiek. Verder gaan Carla en hij al zes jaar lang naar de concerten van Guus Meeuwis.

Als ik hem vraag naar een tip of een motto om de lezers van Samen Verder mee te geven, zegt hij: “Als je nog iets wilt doen, doe het vandaag en niet morgen”. Een ruim begrip maar daarom niet minder waar…

Letty van der Graaf

peuterkerk

23 juni Peuterkerk: Meisje, sta op!


 

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!
doneer 10