181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Even voorstellen …

Op een vrijdagavond rijd ik naar Sint Pancras voor een gesprekje met de hoofdpersoon van deze maand. Extra vroeg vandaag want ze heeft vanavond nog een feestje. Maar voor een interview maakt ze graag wat tijd vrij. En ik ook. Deze maand is de beurt aan CAROLIEN VISSER-GROOT om eens in de spreekwoordelijke schijnwerpers te worden gezet. Samen met haar man Tim en hun drie kinderen woont ze in een mooie en ruime twee-onder-een-kapwoning, dichtbij de sporthal, de sportvelden en het zwembad.

En dat komt in haar geval goed uit want sportief dat is ze beslist. Op 19 februari 1980 wordt Carolien in Wieringerwerf geboren. Ze heeft dan al twee oudere broers. Haar vader is politieagent en als Carolien vier jaar is, verhuist het gezin vanwege zijn werk naar Zuid-Scharwoude. Daar wonen ze in een huis met veel water in de buurt dus ’s zomers kan er volop worden gevaren en ’s winters geschaatst. Carolien gaat naar de basisschool en daarna naar de openbare mavo in Zuid-Scharwoude. Beide scholen bestaan niet meer. Na de mavo gaat ze één jaar naar de Brood- en Banketschool in Amsterdam maar daarna gaat ze iets heel anders doen, namelijk de opleiding voor doktersassistente op een school in Bergen. Ook deze scholen zijn inmiddels opgeheven. Ze volgt de opleiding HBO-Verpleegkunde in Alkmaar (werken en leren) en werkt zo’n vijf jaar in verpleeghuis “Velserduin” in Driehuis, daarna nog ongeveer vijf jaar in het MCA in Alkmaar en vervolgens weer voor een periode van vijf jaar als doktersassistente in de wijk Huiswaard. “Ik heb blijkbaar iets met vijf jaar”, lacht ze. De palliatieve zorg trekt Carolien echter meer en na eerst een periode als vrijwilliger in het Hospice in Alkmaar te hebben gewerkt, krijgt ze daar een contract. Tegenwoordig werkt ze nog steeds twintig uur in het Hospice.
Via haar schoonzus, die bij hem in de klas zit, leert Carolien Tim Visser kennen maar pas in 2008 slaat de zogenaamde vonk over. Ze trekt bij hem in op de Wolkammerstraat in Alkmaar maar ze verhuizen al snel naar Sint-Pa cras. Dit jaar zijn ze tien jaar getrouwd. In 2010 wordt zoon Gijs geboren, in 2012 gevolgd door dochter Imke en in 2013 door dochter Noor. “Ze zijn alle drie op hetzelfde kamertje geboren, in hetzelfde bed”, zegt Carolien.
Zelf heeft Carolien geen christelijke opvoeding gehad maar door Tim en zijn familie komt ze met het geloof in aanraking en ze vindt het goed om dit ook aan haar eigen kinderen mee te geven. Ze kerken zowel in de Vrijheidskerk als in de Blije Mare en voelen zich in beide kerken thuis. Al gaat de Blije Mare volgens Carolien iets meer met zijn tijd mee… “Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan blijven”, zegt ze. Zoals gezegd is Carolien bijzonder sportief. Ze is nog steeds lid van de triatlonvereniging DTC in Heerhugowaard. “Ik kan alle sporten maar ben nergens echt goed in”. Ach, het is maar waar je het mee vergelijkt, denk ik.
Van juli 2017 tot augustus 2018 zeilen Tim, Carolien en de kinderen met het van een vriend geleende schip de “Julia” naar Spanje, Portugal, de Azoren, Madeira, de Canarische Eilanden en Marokko. Persoonlijk “vaar” ik deze prachtige reis via Facebook met hen mee en geniet op afstand van de mooie plaatjes. Het valt me op dat het niet altijd meevalt voor Carolien. Ze is regelmatig zeeziek en tussendoor moet ze ook de kinderen nog lesgeven aan boord. Maar de reis wordt een onvergetelijk mooie ervaring voor iedereen en de kinderen doen het nu goed op school. In de zomers van 2018 en 2019 varen ze opnieuw met de “Julia” maar deze keren gaat de reis naar Zweden.
In 2011 fietst Carolien voor de eerste keer de Alpe d’HuZes om geld in te zamelen voor het KWF. Haar vader doet dit op de motor maar helaas krijgt hij al snel zelf de gevreesde ziekte. Dit weerhoudt hem echter niet om toch elk jaar terug te gaan. In juni 2016 gaat hij voor de laatste keer de berg op, drie maanden later overlijdt hij. Het jaar daarop doet Carolien weer mee op de fiets en op 6 juni a.s., een dag na het uitkomen van deze Samen Verder, gaat zij voor de derde keer de uitdaging aan. En bovenop die berg zal ze aan haar vader denken, dat weet ik zeker. Tim gaat deze keer als supporter mee. Haar team, bestaande uit tien fietsers en één wandelaar, organiseert dit jaar diverse acties om geld op te halen. Zo bakt Carolien 430 cakes, is er een wijnactie, staan ze op de vrijmarkt tijdens Koningsdag, wordt er een benefietactie gehouden en is er een “zaagactie”, waarbij je een zaag kan laten graveren. U kunt Carolien tot oktober nog financieel steunen, zie de Facebookpagina van Team Groot 2.0 of ga naar https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/team-groot-2-0.
Natuurlijk vraag ik ook aan Carolien of ze de gemeenteleden nog iets mee wil geven om over na te denken. “Geniet van het leven”, zegt ze. En: “Pluk de dag, kijk niet te ver naar voren. Als je wat wilt, doe het dan nu”. Praktische adviezen. En dat genieten dat gaat ze vanavond vast wel doen want nu mag ze zich gaan klaarmaken voor het feestje. Bij haar directe buurvrouw dus ze kan het lopend af… De boog kan niet altijd gespannen zijn, tenslotte.

Letty van der Graaf

peuterkerk

23 juni Peuterkerk: Meisje, sta op!

23 juni Peuterkerk Meisje, sta op!