hit counter joomla

Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.

anbi logo

Pieter Bruegeldag

Op 21 april j.l. deden 25 belangstellenden een bijzondere ervaring op door zich te verdiepen in het schilderij van Pieter Bruegel de Oude: de val van Icarus. Deze dag werd onder de bezielende leiding gepresenteerd door ds. Nielspeter Jans.
In de ochtend lazen wij uit de Metamorfosen 8, vers 185-264 de mythe over de val van Icarus. Vanuit deze verzen was er een verwijzing naar Prediker 3:1-8 "Alles heeft zijn tijd".

In de kunst is de Icaris op vele manieren weergegeven, waarvan wij foto's zagen. In de middag keek het gezelschap naar de film The Mill and the Cross. Wij zagen een indrukwekkende reconstructie, een levend tableau, waarin vele details van het schilderij onder de aandacht kwamen. Wij kunnen onszelf herkennen in deze beelden, omdat ze gelijkenissen vertonen met de wereld waarin wij leven.
De mythe (ontstaan in de jaren rondom onze jaartelling) laat zich op verschillende wijzen interpreteren, ook in de tijd van vandaag. Het gezegde: "hoogmoed komt voor de val" wijst ons naar de mythe en ook nu zijn er "Icarissen" in onze maatschappij.

Nielspeter, op deze wijze wil ik je (ik denk ook namens de aanwezigen) hartelijk danken voor deze leerzame dag.
Yvonne de Weerdt-Souverijn

p01
doneer 10