181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Gesloten

geslotenHet kerkelijk bureau gesloten is van donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) tot en met 10 juni (2e pinksterdag)

Kopij Samen Verder

In verband met kraamverlof en vakantie van redactieleden sluit de inzending van de kopij voor het volgende nummer op woensdag 22 mei 18:00 uur.

Mano-a- mano

14 februari - 1 maart 2019, Arroyo Mingo, Dominicaanse Republiek, 9 huizen en latrines.
Als u dit leest zijn wij, Jan Pannekeet, Betty Renema en ik, Wieke Wijntje Kingma halverwege het project. We gaan met 22 deelnemers negen huizen (af)bouwen.
Arroyo Mingo ligt in de regio San Cristobal, zo’n anderhalf uur rijden ten noordwesten van de hoofdstad Santo Domingo. In 2012 hebben we er waterleiding aangelegd en latrines gebouwd. Wat ik me nog herinner is dat we elke dag een steil pad omhoog moesten klimmen om bij de werkplekken te komen.

Een uitdaging als het geregend heeft… Nu mogen we er 9 huizen bouwen. Veel bestaande huizen zijn in slechte staat. Geen betonnen vloer, wanden van verrot hout en lekkende daken. Hierdoor zijn de hygiënische- en gezondheidsomstandigheden niet optimaal. Ook wonen er meerdere generaties in één huis waardoor er met name voor de meisjes een onveilige situatie kan ontstaan.

Het huis van Adalgisa en Santo bijvoorbeeld heeft geen betonnen vloer. Met 5 jonge, opgroeiende kinderen is het te klein om ieder kind een plek te bieden. Of het huis van Fiordaliza en Santo. De meiden zijn al wat ouder en dan is het belangrijk (en veiliger!) dat ze een eigen kamer hebben. Het huis van Isidra en Baez hangt van kapotte golfplaten aan elkaar en heeft geen betonnen vloer. Bij elk huis wordt een latrine gebouwd. We hebben genoeg te doen!

Het bouwbedrijf Tacisar is half januari begonnen met de fundering van de negen huizen en het onderste deel van de buiten-’muren’. Met hun instructies gaan wij de wanden maken. Als het dakplaten erop zitten kunnen we de vloer storten. Deze is na een dag uitgehard en dan komt het afwerken. Al met al werk je twee à drie dagen bij hetzelfde gezin en krijg je een band met de bewoners. Met een tolk erbij ontdek je hoe zij in het leven staan en wat hun bezighoudt. Waardevolle gesprekken!

Onze uitvalsbasis is het multifunctionele gebouw in Los Anones, 30 minuten rijden van Arroyo Mingo. We kunnen hier na een dag hard werken heerlijk koud douchen en bijkomen. Er is tijd voor een gesprek en er worden vaak spelletjes gedaan. Erg gezellig! Voor de inwendige mens wordt ook goed gezorgd. Yasmin en Aida koken heerlijk!

Wil je ook een keer mee bouwen? Het volgende project is februari 2020. Alle tijd om er over te denken en ervoor te sparen. Meer informatie op de website: www.manoamanodomrep.nl. Je kunt hier ook onze reis volgen. Wil je meer horen over de projecten dan ik een presentatie komen geven.

mano1902 01

mano1902 02