181113 Kerkbalans rectanle 300x250 animatie v1

Mano a mano - december 2018

14-28 februari 2019, acht huizen en latrines Arroyo Mingo, Dominicaanse Republiek
We zijn half november weer veilig geland op Schiphol na een heel mooi project. Ondanks dat we elke dag veel regen hadden, is het gelukt om alle huizen (en latrines) af te maken. Wel was het soms spannend om weer thuis te komen omdat door de regenval de rivier een stuk hoger werd en de truck er niet meer door kon.

Gelukkig heeft Sevidores Mundiales ook een 4-wheeldrive.
En nu gaan we in februari 2019 alweer! Deze keer gaat Jan Pannekeet weer mee en op de valreep heeft Betty Renema zich opgegeven als 23ste deelnemer. Heel erg fijn dat we nu met z’n drieën gaan.

Het dorp waar we deze keer aan het werk gaan is Arroyo Mingo. Dat ligt in de regio San Cristobal, zo’n anderhalf uur rijden ten noordwesten van de hoofdstad Santo Domingo, waar we de laatste jaren projecten uitvoeren. In 2012 hebben we waterleiding aangelegd en latrines gebouwd. Nu mogen we er acht huizen bouwen. De bestaande huizen zijn vaak in slechte staat. Geen cementen vloeren, muren van verrot hout en lekkende daken. Hierdoor zijn de hygiënische- en gezondheidsomstandigheden erg slecht. Ook wonen er teveel mensen in een te klein huis.

Het huis van Santo en Adalgisa bijvoorbeeld heeft geen betonnen vloer. Met vijf opgroeiende kinderen is het te klein om met name de meisjes een veilige (slaap)plek te kunnen geven. Het huis van Isidra en Baez hangt van kapotte golfplaten aan elkaar en heeft ook geen betonnen vloer. En zo zijn er nog vier huizen meer. We hebben genoeg te doen!
Onze uitvalsbasis is het multifunctionele gebouw in Los Anones, 30 minuten rijden van Arroyo Mingo. We worden met een truck naar onze werkplek gebracht maar het is ook goed te lopen. Het bouwbedrijf Tacisar staat weer voor ons klaar om de juiste instructies te geven en alles rondom de bouw te coördineren.

Wil je ook een keer mee bouwen? Het volgende project is februari 2020. Alle tijd om er over te denken en er voor te sparen. Meer informatie op de website: www.manoamanodomrep.nl. Je kunt hier ook onze reis volgen. Wil je meer horen over de projecten dan ik een presentatie komen geven.

Groeten, Wieke Wijntje Kingma, gemeentelid van de Immanuelkerk. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 072 561 56 31

SV 2018 11 05 delen 5SV 2018 11 05 delen 6

alpha