hit counter joomla

van 1 t/m 17 september
is het kerkelijk bureau
gesloten


Samen Verder ontvangen via e-mail?

Meld u hier aan!

samenverder

Door u te abonneren op de digitale versie van de SV helpt u om de kosten te drukken en de bezorglast te verminderen.

anbi logo

In de voetsporen van Franciscus

Kort verslag reis naar Assisi 13 juni t/m 20 juni 2017
Tijdens twee interessante voorbereidingsavonden begeleid door ds. Nielspeter Jans, die tevens onze reisleider was, konden wij al genieten en ons verwonderen over de prachtige fresco's die in vele kerken van Assisi te zien zijn.

Lees meer...

Uitzending gemist

U kent dat begrip wel. Terugkijken naar een programma dat je eerder niet kon bekijken. Zo kijken wij terug op de Gospelnight van 30 september j.l. in de Blije Mare. Gospelkoor Deliverance uit Amsterdam die met hun driestemmige zang, soulful,

Lees meer...

Opening Alkmaar Freedom House

AFHOp 16 september 2016 vond de officiële opening plaats van het Alkmaar Freedom House. Een plek waar ontmoeting tussen Alkmaarders en bewoners van de asielzoekerscentra in Alkmaar en Nederlandse taal oefenen centraal staan.

Lees meer...

Seniorenuitje van 1 september

seniorendagEigenlijk spreekt deze foto voor zich, hoe gezellig we het met elkaar hadden. Klik er maar eens op. De sfeer in de bus en “wat leuk dat je ook mee bent”. De lunch in Achterveld, waar mensen uit noord en zuid bij elkaar aan tafel zaten.

Lees meer...

Ouderencafé De Olde Mare 23 mei

De laatste keer ouderencafé van dit seizoen stond in het teken van een tekst uit het laatste bijbelboek, Openbaringen. Het was tevens de laatste keer in de serie “lastige verhalen en teksten”.
De tekst van deze keer staat in hoofdstuk 13 van Openbaring, vs. 18: ”Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen: er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is 666.” De tekst werd ingeleid met voorbeelden uit het dagelijks leven, hoe dit getal een eigen leven is gaan leiden. Mensen dachten vroeger dat het de EU was, de Paus, of de Islam en tegenwoordig IS.

Lees meer...

Verslag ouderenreis 2016

busOp vrijdag 8 april vertrokken wij om 10.00 uur vanaf de Vleugels met een extra grote touringcar, met achter het stuur het vertrouwde gezicht van Annemieke. Bij de Mare stapten ook nog mensen in die met ons meegingen. Vervolgens ging onze bus richting Den Helder en de stemming zat er al meteen goed in. Na een kwartiertje op de boot te hebben gewacht gingen wij aan boord van de Dr. Wagemaker die ons naar Texel bracht. Op Texel aangekomen stond onze gids ons al op te wachten om ons te begeleiden en van informatie te voorzien. Onderweg vertelde zij prachtige verhalen over haar eiland. Eerst gingen wij naar Oudeschild, waar juist een aantal kotters de haven binnenkwamen die garnalen hadden gevangen. Via de Hoge Berg, waar de Georgische begraafplaats is, zijn wij richting De Koog gereden voor een heerlijke lunch.

Lees meer...

Verslag ouderencafé De Olde Mare: twee vrouwen…

ouderencafe1Ds. Stefan Bernhard, predikant van de Evangelische Broedergemeente, was deze keer de spreker en we gingen verder met het boek van Piet Schelling over ‘lastige bijbelverhalen’. Het bijbelverhaal dat deze keer centraal stond, was het dochtertje van Jaïrus en de vrouw die leed aan bloedvloeiingen uit Marcus 5 en Lucas 8. Stefan begon met de opmerking, dat hij als man deze teksten, die over vrouwen gaan, moest gaan overdenken. Dit biedt weer een ander licht op de zaak. Bijbellezen is als zwemmen, gaf hij aan, het wordt pas echt leuk als je het diepe ingaat. Want je kunt Bijbelverhalen vanuit een afstand lezen, eraan proeven, maar het is spannend en uitdagend als je de diepte in durft te gaan.
Wat observaties vanuit het verhaal met wat kanttekeningen erbij:

Lees meer...

Terugblik op de kerstmiddag voor ouderen

120 mensen uit Noord, Zuid en van de PCOB kwamen bijeen in de Vrijheidskerk om samen kerst te vieren. We gingen allemaal weer blij naar huis, dat geldt voor de bezoekers, maar ook voor de vele vele medewerkers. Sterke mannen verbouwden de kerk, er was voor elke tafel een kerststukje. Gebak, koffie, chocolademelk en kerstbrood, het ging allemaal op. Zeker 20 chauffeurs brachten en haalden mensen, Cor Docter en Marinke v.d. Graaf speelden prachtig en Marieke v.d. Houten vertelde een mooi verhaal, begeleid door haar harp. Onze voorgangers waren er (bijna) allemaal en liepen rond met koffie enz. Eigenlijk waren ook de pauzes een hoogtepunt, het was zelfs jammer om al die gezellige gesprekken te stoppen. Kortom Noord en Zuid, we weten elkaar te vinden en te waarderen!
Dank voor alle lieve reacties. We weten weer waarvoor we het doen.
Uw diakenen.

Kerstwandeling 2015: 280 deelnemers!

DSC 3957Vrijdag 11 december jl. organiseerde de Protestantse Gemeente Alkmaar in samenwerking met de Evangelische Kringgemeente “De Vriendschap”, de Evangelische Broedergemeente en de Open Hof voor de zesde keer de kerstwandeling. Er werd dit jaar gestart op zes locaties, in en rond de Blije Mare. 1 Muziekatelier Alkmaar Noord speelde kerstmuziek. 2 Een dansgroep o.l.v. Maria de Gooijer beeldde het kerstverhaal uit. 3 Verhalenvertelster Marieke van de Houten was te horen in de Bibliotheek. 4 De vocalgroup Rebounce zong kerstliederen in het scoutinggebouw. 5 In de Montessori school vertelde Jan Pieter Balder op moderne wijze wat het kerstverhaal inhoudt. 6 Kinderboerderij 'De Rekerhout': levende kerststal. Langs de route waren de midwinterhoornblazers te horen o.l.v. Piet Zoomerdijk. Na afloop genoot iedereen in de Blije Mare van warme chocolademelk/koffie etc. Ook de kerstmarkt werd druk bezocht. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de ruim 50 medewerkers nogmaals heel hartelijk te bedanken voor hun inzet! We hopen eind dit jaar voor de zevende keer de kerstwandeling te organiseren: vrijdag 16 december.

Dian Voet

DSC 2420DSC 3950DSC 3962DSC 3966
klik op een foto voor een vergroting

Verslag dagtocht Diaconie 28 augustus 2015

marsepeinOm half 9 ‘s morgens vertrokken we uit Alkmaar met een prachtige touringcar met achter het stuur een charmante jonge vrouw, die ons onderweg talrijke punten aanwees waar ze over vertelde. Het weer was prachtig en de stemming in de bus ook. Het eerste reisdoel was een chocolade atelier in Ridderkerk waar we allereerst een uitleg kregen over marsepein. Op mooie dia’s zagen we eerst de amandelbomen en zo konden we zien hoe er later marsepein van gemaakt werd. Een banketbakker liet ons zien hoe je daar allerlei figuurtjes mee kon maken, waarna we zelf ook een stukje rode marsepein kregen met als opdracht een roos te maken.

Lees meer...

Weer eens een berichtje uit de Kapelkerk

staphorstHet Kaasmarktseizoen is weer voorbij en ook de openstelling van de Kapelkerk op vrijdag is voor 2015 ten einde. De kerk is met de nationale Monumentendag meegerekend 23 maal open geweest voor 3.662 bezoekers. 17 enthousiaste vrijwilligers hebben dit mogelijk gemaakt. Soms vallen er een paar gastvrouwen of -heren af, maar dit jaar waren er ook weer nieuwe die hun taak overnamen.
Er werkten in totaal 12 organisten belangeloos en kosteloos mee aan drie orgelconcerten van 30 minuten per vrijdag. De meeste organisten hebben een klein programma gemaakt.
Er zijn enige orgelfans, die het eerste concert om 11 uur in de Kapelkerk meemaken en dan gauw naar het orgelconcert in de Grote Kerk gaan.

Lees meer...

Geslaagd gezinsuitje op 23 augustus

gezinsuitjeVoor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd is op de zondag na de eerste schoolweek een uitje georganiseerd vanuit de kindernevendienst van de PGA. Van de Trefpuntkerk, de Vrijheidskerk en de Blije Mare waren gezinnen met kinderen naar het park de Groene Voet gekomen om daar in groepen een spellenparcours te doen.
De groepjes werden gevormd met schoenen: iedereen deed één van zijn schoenen op de berg en de organisatie maakte van alle schoenen de vier groepen.
Het spellenparcours bestond ten eerste uit een hindernisbaan met zaklopen en visjes vangen. Jong en oud hebben om het fanatiekst meegedaan. Een volgend onderdeel was het stapelen van bekertjes tot een zo hoog mogelijke stapel. De beste groep had een hoogte van 122 cm gehaald op de voet gevolgd door de tweede groep met 117 cm.

Lees meer...

Kom over de drempel! Terugblik buurtfeestje/open kerken 19 juni j.l.

terugblikOp vrijdagmiddag en -avond 19 juni j.l., vierden we in De Blije Mare een buurtfeestje en waren zowel de Immanuelkerk als de Mariakerk open. We deden dit samen met de Evangelische Broedergemeente en de Mariakerk. Ook gingen we de buurt in om buurtbewoners uit te nodigen en verschillende buurtbewoners reageerden positief op onze komst en uitnodiging. Sommige mensen kenden het gebouw niet.

Het feestje begon in de middag met een opening door ds. Sibilla Verhagen van de Immanuelkerk die ons letterlijk met een tekst uit de Bijbel, uit Handelingen, in beweging zette door strandballen in het publiek te gooien: “want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij”. Nou, het feest kon beginnen.
Buiten was een springkussen en allerlei gezellige oud-Hollandse spelletjes en binnen was er de vertelkast en natuurlijk limonade, wat lekker snoep en een heleboel vrijwilligers die de schouders eronder zetten.

Lees meer...

Naar de Adelbertusakker

Op 29 juni, na de zondagse kerkdienst in de Vrijheidskerk, stapte er een groep ouders en kinderen op de fiets voor een gezamenlijk uitje om de zomer in te luiden. Ons doel was de Adelbertusakker bij Egmond-Binnen. Na een mooie fietstocht door de zonovergoten polder arriveerden we om ca. 12:30 uur op deze bijzondere plek.
Hier hoorden we in het kort het verhaal van Adelbert, predikant in deze streek tijdens de Middeleeuwen. Ook hebben we onze dorst gelest aan het water uit de bron, die volgens legende ontsprong op de plek waar Adelbert begraven was (hij is later herbegraven in de kapel van de abdij). http://www.adelbertusakker.nl/
Hierna hebben we samen in de duinen gepicknickt en konden de kinderen nog lekker op ontdekkingstocht en spelen in het water.  
Het was een gezellige tocht en een goed samenzijn voor zowel de ouders als de kinderen. Een mooi begin van de zomer.